Zo Slovenska

Ženu na Liptove pravdepodobne NEZABIL medveď! Polícia aj záchranári opisujú, čo sa stalo

Slovenskom obletela správa, že po incidente s medveďom v piatok zomrela 31-ročná žena. Polícia aj záchranári teraz dávajú veci na pravú mieru.

Ilustračný obrázok k článku Ženu na Liptove pravdepodobne NEZABIL medveď! Polícia aj záchranári opisujú, čo sa stalo
3
Galéria

Predbežnou príčinou smrti u 31-ročnej Bielorusky, ktorú v piatok (15. 3.) v Nízkych Tatrách naháňal medveď, je zlyhanie centrálneho nervového systému. Skonštatoval to obhliadajúci súdny lekár.

Žena mala pri úteku spadnúť z výšky a privodiť si tým devastačné poranenie hlavy.

TASR o tom informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková.

Devastačné poranenia

Priblížila, že k tragickej udalosti došlo počas vychádzky po turistickej trase z obce Lazisko v okrese Liptovský Mikuláš smerom na vrch Sina v Nízkych Tatrách. Po strete s medveďom sa dvaja ľudia rozdelili, utekajúc od seba.

„Žena z Bieloruska bola nájdená bez známok života. Obhliadajúci súdny lekár konštatoval ako predbežnú príčinu smrti zlyhanie centrálneho nervového systému z dôvodu pádu z výšky, ktorý spôsobil devastačné poranenie hlavy,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa. Presnú príčinu smrti určí až súdna pitva.

V súvislosti s udalosťou začala polícia trestné stíhanie za prečin usmrtenia. „Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ podotkla Šefčíková.

Ministerstvo životného prostredia deklarovalo, že súčinný je Zásahový tím pre medveďa hnedého aj predstavitelia krízového štábu envirorezortu.

Pomôcť jej už nedokázali

Hlásenie dostala v piatok podvečer aj Horská záchranná služba (HZS). „Dvojica – muž (29 r.) so ženou (31 r.) z Bieloruska sa následne rozutekali každý iným smerom a podľa informácii od nahlasovateľa, medveď mal prenasledovať 31-ročnú ženu, ktorá mužovi zmizla z dohľadu a nemal s ňou ani hlasový kontakt,“ píšu záchranári.

Do terénu okamžite vyrazili záchranári HZS so psom, dvaja príslušníci Strediska lavínovej prevencie s dronmi s termovíziou, policajti a člen Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

„Po krátkom čase služobný pes označil miesto pod skalným prahom, kde sa po páde strmým terénom nachádzala medveďom prenasledovaná žena, žiaľ už bez známok života. Medveď sa v tom čase nachádzal v ich blízkosti, našťastie sa ho podarilo za pomoci služobného psa, kriku a varovného výstrelu príslušníka PZ SR zahnať,“ opisujú záchranári.

Muža sa podarilo objaviť uviaznutého nad skalným prahom. Bol vystrašený ale bez zranení.

„Telo ženy bolo po nevyhnutných úkonoch pomocou spustov vyprostené z exponovaného terénu, pozemne transportované na Lúčky a odovzdané príslušníkom PZ SR. Okolnosti ako aj príčina úmrtia je predmetom ďalšieho vyšetrovania,“ dodáva Horská záchranná služba.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Tragédia v Nízkych Tatrách
3
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM