Rôzne

Ženy sú v domácnosti, muži pracujú: Starostlivosť o deti je na Slovensku doménou žien

Slovensko sa radí medzi krajiny s najväčším rozdielom medzi mužmi a ženami v starostlivosti o deti.

Ilustračný obrázok k článku Ženy sú v domácnosti, muži pracujú: Starostlivosť o deti je na Slovensku doménou žien
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Dennodenne sa o svoje ratolesti stará 87 % Sloveniek a len 55 % Slovákov. Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky na základe údajov Eurostatu.

Výraznejšie rozdiely v starostlivosti o deti z hľadiska pohlavia sú už len v troch krajinách, a to v Rumunsku, na Malte a v Grécku. „Slovensko sa zaradilo aj hlboko pod európsky priemer,“ podotkla analytička banky Jana Glasová.

Výrazné rozdiely sú aj v starostlivosti o domácnosť.

„Denne sa jej venuje 60 % žien a len 16 % mužov na Slovensku. Tento rozdiel medzi pohlaviami je takmer identický s európskym priemerom a Slovensko sa tak umiestnilo zhruba v polovici európskeho rebríčka,“ doplnila Glasová s tým, že podobne ako v iných krajinách Únie aj na Slovensku platí, že muži sa skôr venujú starostlivosti o deti ako o domácnosť. „Pri deťoch je totiž rozdiel medzi ženami a mužmi menší ako v prípade domácich prác či varenia,“ hovorí Glasová.

Z hľadiska celoeurópskeho porovnania sa ukázalo, že vo všetkých členských krajinách Európskej únie sa o deti a domácnosť starajú viac ženy ako muži. V priemere za celú Úniu sa každodenne o deti stará 92 % žien a len 68 % mužov. Najmenšie rozdiely v starostlivosti o potomkov sú vo Švédsku, kde sa o nich stará 96 % žien a 90 % mužov, a v Slovinsku, kde sa o deti stará 88 % žien a 82 % mužov.

Foto: ilustračné b

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM