Zo Slovenska

Žijete v zahraničí? Splňte si dôležitú povinnosť, inak NEDOSTANETE dôchodok

Časť Slovákov, ktorí žijú v zahraničí, musí splniť jednu povinnosť voči štátu. Ak tak nespravia, prídu o dôchodok.

Ilustračný obrázok k článku Žijete v zahraničí? Splňte si dôležitú povinnosť, inak NEDOSTANETE dôchodok
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Dôchodcovia s bydliskom v štátoch, ktoré nepatria k štátom Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru, Švajčiarska a Spojeného kráľovstva, Veľkej Británie a Severného Írska, majú dôležitú povinnosť.

Do 15. októbra 2023 musia Sociálnej poisťovni doručiť Potvrdenie o žití!

„Preukázanie žitia je zákonnou podmienkou na vyplatenie dôchodku do štátov mimo Európskej únie a mimo Európskeho hospodárskeho priestoru, kam ho Sociálna poisťovňa dôchodcom zasiela spätne na štvrťročnej báze,“ upozorňuje Sociálna poisťovňa s tým, že dôchodcovia v štátoch, ktoré sa riadia koordinačnými nariadeniami EÚ, okrem Českej republiky, zasielajú potvrdenia o žití len raz ročne v januári.

Nezabudnite overiť podpis

Tlačivo musia do 15. októbra doručiť dôchodcovia z „mimoeurópskej“ cudziny. Tlačivo musí byť riadne vyplnené a vlastnoručne podpísané. Netreba zabúdať, že podpis nemôže byť starší ako jeden mesiac pred zaslaním tlačiva Sociálnej poisťovni a musí byť úradne overený.

Následne im Sociálna poisťovňa zašle dôchodok za tretí štvrťrok, teda za obdobie od 1. júla 2023 do 30. septembra 2023.

Tlačivo si viete stiahnuť

Tlačivá Potvrdenie o žití zaslala Sociálna poisťovňa týmto dôchodcom ešte v januári. Stiahnuť si ich však môžu aj na webe poisťovne.

„Ďalšie žitie bude potrebné preukázať v januári 2024. V tomto mesiaci preukazujú žitie aj poberatelia dôchodku s bydliskom v členských štátoch EÚ/EHP, Švajčiarsku a Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska s výnimkou Českej republiky. V prípade Českej republiky si totiž Sociálna poisťovňa informácie o dôchodcoch vymieňa elektronicky s Českou správou sociálneho zabezpečenia,“ upozorňuje Sociálna poisťovňa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM