han Politika

Žilinka spôsobil ROZRUCH: Na tlačovku nepustil niektoré médiá a OBUL sa do politikov!

Zobral si slovo. Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta, že by mal zariadiť zrušenie obvinenia bývalému šéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému. To však nebolo všetko!

Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Skritizoval politikov, že ho z toho obviňujú. Zdôraznil, že sa nenechá nijakým spôsobom zastrašovať ani dotlačiť k rozhodnutiam politikmi, médiami ani nikým iným. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii.

"Nie som nikomu zaviazaný ani nie som nikoho vazal. S nikým z politikov nekomunikujem, mimo profesionálneho rámca. Preto si tvrdo vyprosujem, ak niekto vypisuje, že som mal zariadiť zrušenie obvinenia bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského,“ vyhlásil generálny prokurátor Žilinka. Vyhlásil, že sa politici nekorektným spôsobom začali ‚navážať‘ na vedenie generálnej prokuratúry.

„Či sa to niekomu páči alebo nie, kým budem sedieť na tomto kresle, budem vždy rozhodovať podľa zákona. A už vôbec nie, keď sa to nepáči politikom, ktorí si ani nevedia urobiť poriadky vo svojej strane,“ vyhlásil Žilinka, ktorý zrejme narážal na Veroniku Remišovú.

Ďalšie slová

V prípade zrušenia obvinenia voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke uviedol, že „neboli zabezpečené dôkazy takej kvality, v takom rozsahu, aby opodstatňovali trestné stíhania všetkých troch obvinených pre ten skutok, ktorý bol predmetom trestného stíhania. A to bez akýchkoľvek pochybností“.

Kritizoval tiež minuloročný policajný zásah v sídle spoločnosti Penta. Poukázal pritom aj na procesné pochybenia pri vznesení obvinenia, ktoré malo byť podľa neho vznesené ihneď po začatí trestného stíhania.

Prišlo aj na Gorilu

Tvrdí, že výstupy z informačno-technických prostriedkov z kauzy Gorila nemôžu byť použité ako dôkaz v trestnom konaní. Vyplývať to má z nálezov Ústavného súdu a Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). „Ak sa vychádzalo pri vznesení obvinenia z istej spravodajskej informácie, táto sa v spise nenachádza,“ zdôraznil.

Generálna prokuratúra SR zrušila v utorok (31. 8.) obvinenia bývalému riaditeľovi SIS Pčolinskému, podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi, finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke.

Ďalšie aktuálne témy

Novinári zostali vonku

Na tlačovú konferenciu sa nedostali niektorí novinári, ktorí sa do miestnosti nedostali ani po viacnásobnom žiadaní. "Ďakujem pekne za vašu kolegialitu, ale vidíte, aké sú priestorové možnosti generálnej prokuratúry na vykonávanie takýchto tlačových besied,” povedal Žilinka reportérovi TV Markíza. Maroš Žilinka sa to snažil vysvetliť tak, že sa jednoducho nezmestili. Generálna prokuratúra v minulosti bežne robila tlačové besedy, kde mohli ísť všetci novinári, ktorí chceli.

Odsúdilo to

Aj koaliční poslanci z OĽaNO odsudzujú „škandalózne kádrovanie“ novinárov zo strany generálnej prokuratúry. „Rozhodnutie nepustiť na tlačovú konferenciu redaktorky Denníka N a Aktualít vnímam ako snahu vyhnúť sa konfrontácii s vlastnými rozhodnutiami. Nie je to prvý raz, čo sa generálny prokurátor skrýva alebo uteká pred nepríjemnými otázkami,“ tvrdí Kristián Čekovský. Maroš Žilinka sa podľa neho za pár mesiacov spreneveril prísľubu transparentnosti.

Niečo viac z tém, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM