han Zo Slovenska

ZIMA ohlásila ďalší návrat: PRIPRAVTE sa na výrazné ochladenie, mrazy aj SNEH!

Prišiel apríl a tak sa začína správať aj počasie. Očakávajte zmenu, čo znamená, že sa na celom území Slovenska znížia denné aj nočné teploty.

Ilustračný obrázok k článku ZIMA ohlásila ďalší návrat: PRIPRAVTE sa na výrazné ochladenie, mrazy aj SNEH!
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

Vietor, poľadovica či snehové jazyky a záveje. Aj v tejto súvislosti vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahy prvého stupňa pre viaceré oblasti Slovenska.

Poľadovica, vietor a sneh

Výstraha pred poľadovicou platí od nedele od 22.00 h pre väčšinu Žilinského a Prešovského kraja, ako aj pre okresy Brezno, Gelnica, Spišská Nová Ves.

So silným vetrom treba v nedeľu podvečer rátať najmä v Košickom a Trnavskom kraji, výstraha platí aj pre viaceré okresy Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Meteorológovia upozorňujú, že miestami môže vietor v nárazoch dosahovať rýchlosť až do 70 kilometrov za hodinu.

Snehové jazyky a záveje sa môžu vyskytnúť v niektorých oblastiach Prešovského a Žilinského kraja. Výstraha platí od 20.00 h do pondelka (3. 4.) rána do 9.00 h.

Mrznúť celý deň

Ako informuje portál o počasí imeteo.sk, tak zrážky postupne ustanú a vyskytovať sa počas zajtrajšieho dňa budú už len na severe nášho územia. Lenže, pozor! „Tu pôjde o návrat snehových zrážok, nakoľko teploty sa prepadnú tak nízko, že dokonca hrozí slabý celodenný mráz. Zrážková činnosť by však mala byť len slabšia a neočakáva sa, že by mohla napadnúť nejaká výraznejšia snehová nádielka,“ píše imeteo.sk.

„Vzduch, ktorý však nad naše územie začína zatekať je mimoriadne studený. Ak by sme sa pozreli na hodnotu dlhodobého priemeru, tak od zajtra bude nad naše územie prúdiť až o 10 °C chladnejší vzduch ako je na začiatok apríla bežné, čo pocítime na teplotách,“ dodali na spomínanom webe.

Okrem toho predpovedajú toto: „Nadchádzajúce dni prinesú nízke denné teploty, ktorých maximálne hodnoty sa budú pohybovať na jednociferných hodnotách do +10 °C. Na severe však dokonca hrozia celodenné mrazy. Teploty budú nízke, no v nočných hodinách už budú teploty doslova alarmujúco nízke.“

V noci pod nulu

Nočné teploty totiž postupne na celom území klesnú pod nulu a v najchladnejších oblastiach Slovenska pôjdu teploty dokonca k –10 °C. „Keďže vegetácia už kvitne, tak blížiace sa mrazy môžu na úrode spôsobiť veľké škody. Nedostatok ovocia a zeleniny totiž môže ešte viac zvýšiť ceny. Už v uplynulých dňoch mali čo robiť predovšetkým ovocinári a nasledujúce dni to bude ešte horšie,“ poznamenali na imeteo.sk.

Podľa nich príde zmena k lepšiemu až nasledujúci víkend.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Výber z aktuálnych tém:

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM