Zo zahraničia

Zima sa blíži, Rusko stále útočí: Ukrajina doviezla na SKÚŠKU elektrinu zo Slovenska

Možnosť dovozu elektriny z Európy má znížiť riziká vyplývajúce z ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Ilustračný obrázok k článku Zima sa blíži, Rusko stále útočí: Ukrajina doviezla na SKÚŠKU elektrinu zo Slovenska
Zdroj: pixabay.com

Rusko v posledných týždňoch zmenilo taktiku a zameralo útoky na kľúčovú ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Milióny ľudí tak dlhšie musí prežívať bez dodávok elektriny aj tepla v situácii, keď sa blíži zima. Informovala o tom ČTK.

Ukrajina na skúšku vo štvrtok doviezla elektrinu zo Slovenska, uviedol s odvolaním sa na energetickú spoločnosť Ukrenerho portál RBK-Ukrajina.

Ako pokryť nedostatok

Možnosť dovozu elektriny z Európy má znížiť riziká vyplývajúce z ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Prvá dodávka elektriny zo Slovenska pomohla energetikom podľa portálu vypracovať vzorec, ako pokryť prípadný nedostatok elektriny v dôsledku raketových útokov a poškodenia energetickej infraštruktúry.

Rusko rozpútalo masívne ostreľovanie ukrajinskej infraštruktúry 10. októbra.

Nutné prerušenie

Od nasledujúceho dňa musela Ukrajina prerušiť vývoz elektriny do Európy. Tento export pomáhal kompenzovať obmedzenie dodávok ruského zemného plynu, napísal ukrajinský portál.

Rusko v posledných týždňoch zmenilo taktiku a zameralo útoky na kľúčovú ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Milióny ľudí tak dlhšie musia prežívať bez dodávok elektriny aj tepla v situácii, keď sa blíži zima.

Súvisiace články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM