Rastislav Búgel Zo Slovenska

Živnostníkov čakajú NEPRÍJEMNÉ zmeny: Dajte si POZOR na nedoplatky!

Živnostníci sa v novom roku musia pripraviť na zmeny. Negatívne sa dotknú ich peňaženiek.

Ilustračný obrázok k článku Živnostníkov čakajú NEPRÍJEMNÉ zmeny: Dajte si POZOR na nedoplatky!
Zdroj: Pexels.com , TASR/Martin Baumann

Sociálna poisťovňa začala v týchto dňoch posielať živnostníkom a ostatným SZČO oznámenia o novej výške poistného. Poistné sa mení súvislosti so zmenou minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu od 1. januára 2024.

Zaplatia vyššie odvody

„Informácia pre živnostníkov a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby je ústretovou proaktívnou službou Sociálnej poisťovne. Nová výška poistného sa od 1. januára tohto roka týka 187 326 SZČO, ktorým sa mení minimálny vymeriavací základ a ďalších 203 SZČO si musí platby upraviť pre zmenu maximálneho vymeriavacieho základu,“ upozorňuje Sociálna poisťovňa.

Novú výšku odvodov musia uhradiť do 8. februára 2024.

Pozor na nedoplatky

Poisťovňa preto upozorňuje, aby si ľudia nezabudli včas upraviť platobný príkaz v banke: „Vyhnú sa tak prípadným nedoplatkom, ktoré môžu mať v budúcnosti negatívny vplyv pri posudzovaní nároku na nemocenské a dôchodkové dávky.“

Aké sú nové sumy?

Nové minimálne poistné pre SZČO s minimálnym vymeriavacím základom predstavuje 216,13 eura mesačne. SZČO, ktoré majú maximálny vymeriavací základ, budú v tomto roku platiť maximálne poistné vo výške 3 025,93 eura mesačne.

„Minimálne poistné pre dobrovoľne poistenú osobu (DPO), ktorá je dobrovoľne poistená dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti, dosiahne od 1. januára 2024 sumu 229,17 eura mesačne,“ dodáva sociálna poisťovňa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM