Viktória Botošová Zo Slovenska

Zmena, ktorá sa mala týkať 144 obcí neprešla: Na železničných staniciach nebudú dvojjazyčné tabule

Na železničných staniciach a zastávkach sa nebudú nachádzať dvojjazyčné tabule. Plénum parlamentu odmietlo novelu zákona o dráhach, cez ktorú sa to pokúšala presadiť opozičná strana Most-Híd.

Ilustračný obrázok k článku Zmena, ktorá sa mala týkať 144 obcí neprešla: Na železničných staniciach nebudú dvojjazyčné tabule
Zdroj: TASR

Bugárovci chceli, aby Dopravný úrad zo zákona rozhodoval o umiestnení označenia železničnej stanice v jazyku národnostnej menšiny. Urobiť by to podľa strany musel vo všetkých obciach, v ktorých sa používa jazyk národnostnej menšiny v úradnom styku a nachádza sa v nich železničná stanica. Zmena by sa mala týkať približne 144 obcí.

Ak by podľa Mosta-Híd dvojjazyčné tabule v parlamente prešli, nešlo by o zmenu názvu prevádzkovaných železničných staníc. „Ale o doplnkové označenie názvu obce v jazyku národnostnej menšiny,“ zdôraznila strana.

Poslanci strany navrhovali, aby sa všetky náklady súvisiace s umiestnením dvojjazyčných tabúľ uhrádzali zo štátneho rozpočtu. Odhadli ich približne na 430 000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM