Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

ZMENA v platení euromincami už od júla: V peňaženkách budeme nosiť menej drobných

Aj vám v peňaženke štrngá kopec drobných, po ktorých málokedy siahnete? Práve to sa štát snaží obmedziť novými pravidlami.

Ilustračný obrázok k článku ZMENA v platení euromincami už od júla: V peňaženkách budeme nosiť menej drobných
Zdroj: TASR/AP

K 1. júlu tohto roka nadobudne účinnosť novela zákona o cenách, ktorá má za cieľ obmedziť obeh jednocentových a dvojcentových mincí na Slovensku. Informuje o tom Ministerstvo financií SR na svojom oficiálnom webe.

Spôsob zaokrúhľovania

Jedno a dvoj centové mince naďalej zostanú zákonným platidlom, dôjde však k niekoľkým zmenám.

„Matematický spôsob zaokrúhľovania predstavuje neutrálny, spravodlivý spôsob pre obe strany, obchodníka aj kupujúceho. Mesačný náklad zaokrúhľovania predstavuje rozpätie 0–2 centy. Zaokrúhli sa až výsledná cena nákupu, ak je platená v hotovosti,“ ozrejmuje rezort financií.

Slovenská pošta obmedzuje používanie jednocentových a dvojcentových mincí. “V súlade s novelou zákona bude Slovenská pošta všetky prijímané platby v hotovosti zaokrúhľovať podľa nastavených pravidiel, t. j. platby platené v hotovosti sa zaokrúhľujú na 5 eurocentov. Celkový zvyšok nezaokrúhlenej platby platenej v hotovosti, ktorý je nižší ako polovica hodnoty 5 eurocentov, sa zaokrúhľuje nadol. Celkový zvyšok nezaokrúhlenej ceny platenej v hotovosti, ktorý je rovný alebo vyšší ako polovica hodnoty 5 eurocentov, sa zaokrúhľuje nahor,” informuje Slovenská pošta na svojej stránke.

Platba kartou po starom

To však platí len pri platbe v hotovosti. Ak platíte kartou, všetko zostáva po starom. Ak zákazník platí v cudzej mene v hotovosti, zaokrúhľuje sa cena platená v hotovosti po prepočte cudzej meny na eurá.

Samoobslužné pokladne sa stali vo väčších predajniach samozrejmosťou. Hoci štát chce drobné mince obmedziť, zdôrazňuje, že stále zostávajú zákonným platidlom a samoobslužné pokladne ich aj naďalej môžu vydávať.

Ceny nestúpnu

Spomínané zmeny by nemali mať výrazný vplyv na ceny tovarov a služieb. Zaokrúhľovať sa bude vždy len celý nákup, nikdy nie jednotlivé položky.

Okrem toho, podobnú situáciu sme už zažili, ešte pri slovenských korunách. V roku 2003 sa rušili 10 a 20-halierové mince a nárast cien tovarov a služieb nenastal.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM