Zo zahraničia

Zoči-voči novej neistote: Schválené vakcíny sú účinné, ALE! Cestovaniu sa treba vyhnúť

Pokrok v boji proti pandémii však zostáva „krehký“ a medzinárodnému cestovaniu by sme sa mali vyhnúť, varoval riaditeľ WHO pre oblasť Európy.

Ilustračný obrázok k článku Zoči-voči novej neistote: Schválené vakcíny sú účinné, ALE! Cestovaniu sa treba vyhnúť
Zdroj: TASR/AP

Autorizované vakcíny proti COVID-19 sú účinné proti všetkým známym variantom tohto ochorenia vrátane indického, povedal vo štvrtok riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge. Informuje o tom agentúra AFP.

„Všetky varianty koronavírusu, ktoré sa doposiaľ objavili, reagujú na dostupné schválené vakcíny,“ spresnil Kluge. Ako dodal, všetky varianty koronavírusu môžu byť kontrolované rovnakými opatreniami v oblasti zdravotníctva i sociálnej oblasti, aké sa využívali doposiaľ.

Vyhnúť sa cestovaniu?

Pokrok v boji proti pandémii však zostáva „krehký“ a medzinárodnému cestovaniu by sme sa mali vyhnúť, varoval riaditeľ WHO pre oblasť Európy.

„Práve teraz, zoči-voči pretrvávajúcej hrozbe a novej neistote, potrebujeme byť opatrní a prehodnotiť medzinárodné cestovanie, alebo sa mu vyhnúť,“ spresnil.

Tzv. indický variant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý sa zdá nákazlivejší, doposiaľ identifikovali v najmenej 26 z 53 krajín v európskom regióne WHO, povedal Kluge počas pravidelnej týždennej tlačovej konferencie v Kodani.

Ako dodal, v európskom regióne WHO dostalo dávku vakcíny proti COVID-19 iba 23 percent ľudí, kým obe dávky očkovacej látky podali len 11 percentám. „Vakcíny môžu byť svetlom na konci tunela, nemôžeme byť však tým svetlom oslepení,“ podotkol Kluge.

Ilustračné foto

Stalo sa na Slovensku:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM