Zo Slovenska

Zomrel vám blízky na COVID? Štát preplatí prevoz, ale len za týchto podmienok

Vláda rozhodla o tom, že štát zaplatí prevoz zomretých na COVID-19. Kto má nárok na refundáciu?

Ilustračný obrázok k článku Zomrel vám blízky na COVID? Štát preplatí prevoz, ale len za týchto podmienok
Zdroj: TASR/AP

Náklady na prevoz niektorých zomretých na COVID-19 späť do miesta bydliska preplatí pozostalým štát. Vyplýva to z návrhu, ktorý vláda schválila na stredajšom rokovaní.

Aj tisícka

„Nárok na refundáciu predmetných nákladov vzniká, ak bol pacient prevezený do nemocnice vzdialenej minimálne 100 kilometrov od miesta bydliska, pričom maximálna výška refundovaných nákladov na prevoz jednej osoby je 1000 eur," uvádza sa v dokumente. O forme podávania žiadostí o refundáciu nákladov by malo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR informovať v najbližšom období.

Rezort zdravotníctva priblížil, že vzhľadom na naplnenie kapacít nemocníc počas druhej a tretej vlny pandémie bolo potrebné prevážať pacientov do nemocníc, ktoré mali voľné kapacity.

Pozostalým tak vznikli dodatočné náklady spojené s prevozom zomretého človeka z nemocnice späť do miesta bydliska.

Na pleciach rodín

Schválenie návrhu víta občianske združenie (OZ) Skutočné obete, podľa ktorého by náklady na prevoz zosnulých obetí ochorenia COVID-19 nemali hradiť pozostalí.

„S touto skúsenosťou sa potýkali a potýkajú mnohí pozostalí, ktorých rodinných príslušníkov prevážali za dramatických okolností nezriedka cez celé Slovensko. Náklady na následný prevoz zo vzdialenej nemocnice späť do miesta bydliska ostávali na ich pleciach, pričom išlo mnohokrát o vysokú položku a popri pohrebe to pre nich predstavovalo ďalšiu výraznú finančnú záťaž rodinného rozpočtu," uviedla Lenka Straková zo združenia.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Viac správ zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM