MI Zo Slovenska

Zvláštna spoločnosť: Bordely, gazdiné a verejné WC hodil štát do jedného vreca!

Nie, toto nie je vtip, hoci človek nevie, či sa má smiať alebo plakať. Ministerstvo vnútra zverejnilo nový zoznam voľných živností s prekvapivou kategóriou.

Ilustračný obrázok k článku Zvláštna spoločnosť: Bordely, gazdiné a verejné WC hodil štát do jedného vreca!
Zdroj: TASR/AP

Ak si chcete založiť voľnú živnosť, musíte ju nejako pomenovať. Ministerstvo vnútra vo februári vydalo aktualizovaný zoznam takýchto voľných živností, z ktorého si môžete vybrať. Najviac pozornosti upútala posledná kategória Poskytovanie služieb osobného charakteru.

Zvláštna spoločnosť

Ťažko povedať, čo viedlo úradníkov ministerstva vnútra k tomu, že do jedného vreca hodili toľko úplne nesúvisiacich podnikateľských aktivít. Niektorí sa snáď môžu cítiť aj dotknutí, ale lepšie je brať to s humorom.

Do živnosti „Poskytovanie služieb osobného charakteru“ patria astrológovia, numerológovia, veštice, opatrovateľky detí i seniorov, domáce gazdiné, ale aj prevádzkovanie erotického salónu, či verejného WC.

To všetko sa skutočne dá označiť za služby osobného charakteru, hoci úplne inej povahy. Lenže v zozname sa nachádzajú aj služby traťového kormidelníka. Pre mnoho ľudí je to zrejme úplne neznáma profesia a ťažko si predstaviť, čo má spoločné s vešticou či „bordelmamou“.

Traťoví kormidelníci totiž pracujú na lodi a nie sú súčasťou posádky. Naloďujú a vyloďujú sa podľa plavebného úseku, na ktorom loď pláva.

Radšej načierno

Živnosť na prevádzkovanie erotického salónu existuje už dlho. Štát sa však môže snažiť koľko chce, mnoho podnikateľov v tomto najstaršom remesle ju aj tak nevyužíva a radšej sa maskujú cez inú živnosť ako sú masérske služby a podobne. Dôvodom je nevôľa samospráv.

Mnoho obcí a mestských častí totiž vydáva svoje vlastné verejne záväzné nariadenia (VZN), ktoré prísne regulujú činnosť erotických salónov. Najčastejšie ich vykazujú do patričnej vzdialenosti od škôl a ihrísk.

Napríklad bratislavská mestská časť už v roku 1995 prijala VZN, ktorým nariaďuje, aby bol erotický klub vzdialený od najbližšieho detského alebo školského zariadenia minimálne 300 metrov a od najbližších obytných domov 200 metrov. Porušenie nariadenia sa považuje za priestupok a podnikateľ môže dostať pokutu.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM