Krimi

ZVRAT v prípade Trnku: Trestné stíhanie v kauze Gorila zastavili pre premlčanie

Okresný súd Bratislava I zastavil trestné stíhanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku v kauze Gorila.

Ilustračný obrázok k článku ZVRAT v prípade Trnku: Trestné stíhanie v kauze Gorila zastavili pre premlčanie
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Dôvodom je premlčanie skutku po jeho prekvalifikovaní na prečin. Uznesenie nie je právoplatné. Prokurátor podal voči nemu sťažnosť. TASR to potvrdil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Nezákonné nahrávky

Samosudca Marek Filo prekvalifikoval skutok na prečin z dôvodu dôkaznej núdze. „Niektoré dôkazy v podobe audionahrávok, vyhotovených Marianom Kočnerom, sú nezákonnými dôkazmi, na ktoré nie je možné prihliadať,“ uviedol Adamčiak.

Filo zdôraznil, že v trestnom konaní nemožno použiť nahrávky, ktoré boli získané utajeným spôsobom, v tomto prípade bez vedomia Dobroslava Trnku. „Netvrdím, že sa skutok nestal. Sú veľmi silné indície, že sa stal,“ podotkol samosudca.

S prečinom sa spája päťročná premlčacia doba. „Trestné stíhanie sa premlčalo v roku 2018 a obžalovanému bolo vznesené obvinenie až v roku 2019. Z tohto dôvodu je trestné stíhanie neprípustné,“ dodal hovorca súdu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) pôvodne podal obžalobu na Dobroslava Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Kočnerova nahrávka a vydieranie

Podľa záverov vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR nestíhal všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

Polícia uviedla, že Dobroslav Trnka mal prevziať od podnikateľa Mariana Kočnera zvukovú nahrávku, obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov.

Z rozhovorov mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávkou mal Dobroslav Trnka a ďalšie dve osoby údajne vydierať finančníka Jaroslava Haščáka.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM