han Zo Slovenska

Na Slovensku je to TAKTO: Takmer všade nestíhal rast miezd prekryť rast CIEN

Nominálne mesačné mzdy v máji 2022 medziročne rástli vo všetkých 10 sledovaných odvetviach, avšak rastúcemu tempu inflácie odolal len sektor ubytovania.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku je to TAKTO: Takmer všade nestíhal rast miezd prekryť rast CIEN
Zdroj: www.unsplash.com

Rast miezd takmer vo všetkých odvetviach už nestíhal prekryť vysoký rast cien.

Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemerná nominálna mesačná mzda v máji 2022 medziročne vzrástla vo všetkých desiatich odvetviach ekonomiky. Najvýraznejšie sa zvýšili mzdy v ubytovaní (o 26,3 % na 936 eur), dvojciferne rástli aj mzdy v stavebníctve (o 11,9 % na 904 eur) a v maloobchode (o 10,7 % na 991 eur).

Najpomalšie rástli mzdy v informačných a komunikačných činnostiach, v ktorých sú dlhodobo najvyššie zárobky v SR, a to o 2,7 % na 2333 eur mesačne. V priemysle boli mzdy vyššie o 6,7 %.

Presnejší prehľad

Pri zohľadnení pretrvávajúceho vysokého rastu spotrebiteľských cien (inflácie) sa reálne mzdy zvýšili len v jednom z 10 sledovaných odvetví, a to v ubytovaní o 12,2 %. Dvojciferný rast sa v tomto odvetví drží od začiatku roka a je reakciou na oživenie cestovného ruchu zdecimovaného pandémiou, pred ktorou boli v tomto odvetví najnižšie zárobky z celej ekonomiky.

Najvýraznejší pokles reálnej mzdy o viac ako 7 % zaznamenali v informačných a komunikačných činnostiach a vo vybraných trhových službách.

V priemere za päť mesiacov roka 2022 sa nominálna mesačná mzda medziročne zvýšila najvýraznejšie v ubytovaní o 27,4 % (dosiahla 878 eur). Najnižší rast nominálnej mzdy zaznamenali vybrané trhové služby o 4,8 % (1208 eur). Vysoké tempo inflácie sa podarilo prekonať mzdám v piatich odvetviach, najvýraznejšie v ubytovaní (o 15,4 %). Naopak, najvyšší pokles reálnej mzdy bol vo vybraných trhových službách o 5,1 %.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM