TOS Lifestyle

Máte obavy z INFARKTU? Podľa novej štúdie užívanie TOHTO vitamínu môže znížiť riziko!

Najčastejšou príčinou smrti na Slovensku aj v mnohých iných krajinách sú kardiovaskulárne ochorenia.

Ilustračný obrázok k článku Máte obavy z INFARKTU? Podľa novej štúdie užívanie TOHTO vitamínu môže znížiť riziko!
Zdroj: Unsplash.com , Pixabay.com

Šesť rokov realizovali austrálski vedci štúdiu s vyše 20-tisíc ľuďmi vo veku od 60 do 84 rokov. Náhodne ich rozdelili do skupín, pričom jedna skupina dostávala vysokú dávku vitamínu D, druhá placebo (zdanlivý liek).

Výsledky štúdie

Výsledok? V skupine, ktorá užívala vitamín D, bolo o 9% menej závažných kardiovaskulárnych príhod o 19% menej srdcových infarktov. Medzi skupinami nebol žiadny rozdiel čo sa týka mŕtvice.

Ako priblížil denník Bild, autori štúdie pod vedením profesorky Rachel Neale z QIMR Berghofer Medical Research Institute v Brisbane veria, že vitamín D by mohol zlepšovať zdravie srdca znižovaním zápalu, reguláciou krvného tlaku a prevenciou dysfunkcie hladkého svalstva ciev.

Účinok bol najsilnejší u tých, ktorí na začiatku štúdie užívali lieky na zníženie cholesterolu alebo iné kardiovaskulár­ne lieky.

Slnečný vitamín

Pod pojmom vitamín D sa chápe skupina látok objavená v roku 1942. Sú to steroidné hormonálne prekurzory a keďže si ich telo nevytvára samo, ide o vitamín.

Aby mal človek dostatok vitamínu D, mal by podľa odborníkov každý deň stráviť päť až 25 minút na slnku. Je dôležitý aj pre kosti, svaly a duševnú rovnováhu. Pred užitím doplnkov by ste si však mali nechať u lekára skontrolovať hladinu vitamínu D.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM