MAK Správy

50-tisíc Slovenke. Na premiéra Pellegriniho kvôli dotácii podali trestné oznámenie

Dni kroja v Banskej Bystrici dostali štedrú dotáciu z krízovej rezervy premiéra.

Ilustračný obrázok k článku 50-tisíc Slovenke. Na premiéra Pellegriniho kvôli dotácii podali trestné oznámenie
Zdroj: Slovenka

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga podal trestné oznámenie na premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) kvôli štedrej, 50-tisícovej dotácii pre združenie Slovenka.

„Pán Pellegrini si pomýlil rezervu predsedu vlády so svojou vlastnou peňaženkou. Rozdáva z nej ako zo svojho, kupuje si rozhovor v Slovenke za 50-tisíc eur,“ vyhlásil Šeliga.

Združenie vedú Mária Reháková, vydavateľka časopisu Slovenka, a Mária Miková, šéfredaktorka, ktorá urobila štvorstranový rozhovor s Pellegrinim a venovala mu aj titulnú stranu minulotýždňového vydania.

Ako píše Transparency International Slovensko na svojom Facebooku, „časopis Slovenka poskytla vo svojom minulotýždňovom čísle volebnému lídrovi Smeru-SD Petrovi Pellegrinimu priestor, za aký by museli iní v predvolebnom čase platiť tisíce eur. Premiér sa dostal rovno na titulnú stranu časopisu („Nehrám sa na nič"), ktorý si každý týždeň u nás kúpi zhruba 30-tisíc ľudí. Zaroveň dostal priestor na štyroch celých stranách vnútri časopisu, ktorého cieľová skupina sú ženy".

Rozhovor je doplnený siedmimi fotkami z Pellegriniho detstva aj súčasnosti. V Slovenke sa vyskytujú aj iné rozhovory s politikmi, ale tie sú označené ako reklama a nedávajú sa na titulku.

50-tisíc pre združenie

V ten istý deň, kedy číslo bolo dané do predaja, sa v centrálnom registri zmlúv objavila aj zmluva na 50-tisíc eur, ktoré Pellegrini venoval zo svojej premiérskej rezervy. Adresátom je občianske združenie SLOVENKA, ktoré organizuje Deň kroja v Banskej Bystrici.

„Až polovica, teda 25-tisíc eur má z tohto štátneho grantu ísť podľa rozpočtu na propagáciu podujatia. A podľa zmluvy tá celá pôjde do samotnej Slovenky a jej sesterských médií z Rehákovej vydavateľstva. Celostranová reklama na podujatie jej aj v aktuálnom čísle časopisu," deklaruje Transparency.

„Inými slovami, Pellegrini poslal 25-tisíc eur zo štátneho rovno do vrecka vydavateľa Slovenky. Z rezervy, ktorá má slúžiť na krízové účel," informuje neziskovka.

Podľa hovorkyne premiéra Patrície Macíkovej šlo o „štandardný rozhovor, nebol platený a nijako nesúvisí s udelením dotácie." Premiér vraj o dotácii rozhodol už v decembri a urobil tak aj v minulosti.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM