Zo Slovenska

Kto nás obslúži? Po vyše roku opatrení je gastrosektor v očiach zamestnancov RIZIKOM

Okrem finančných starostí mnohých trápi to, či ich hostí vôbec bude mať kto obslúžiť a bude im mať kto navariť.

Ilustračný obrázok k článku Kto nás obslúži? Po vyše roku opatrení je gastrosektor v očiach zamestnancov RIZIKOM
65
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Gastro sektor zápasí s nedostatkom zamestnancov, upozornila na to Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.

Spresnila, že podnikatelia v gastrosektore sa dočkali otvárania interiérov, ktoré sú prísľubom potrebného prísunu tržieb.

Rizikové odvetvie

Okrem finančných starostí však mnohých trápi to, či ich hostí vôbec bude mať kto obslúžiť a bude im mať kto navariť. Po vyše roku protipandemických opatrení sa totiž stal gastrosektor v očiach zamestnancov rizikovým odvetvím, a tak po nich dopyt na trhu práce narastá.

„Mnohí sa museli rozlúčiť aj s dlhoročnými zamestnancami a čaká ich prijímanie nových. Podľa nášho prieskumu vyše 55 % podnikateľov potrebuje prijať do svojich podnikov najmä kuchárov a čašníkov,“ povedala Koreny. Nábor nových zamestnancov je podľa hovorkyne už od začiatku uvoľňovania obmedzení problematický.

Signatári iniciatívy Pomoc pre gastro podľa nej dúfajú, že predovšetkým ministerstvo práce im v takomto prípade bude oporou. Rovnako je podľa iniciatívy stále aktuálna aj téma zníženia odvodového zaťaženia, ktoré je ďalším nástrojom, ako pomôcť gastrosektoru, ktoré prechádza najhoršou ekonomickou krízou posledných desaťročí.

Ilustračné foto

Stalo sa na Slovensku:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM