ELA Recept na dnes Lifestyle

A. Mačingová: 8 minerálov, ktoré sú dôležité pre náš organizmus. V akej strave ich hľadať?

Pozrite sa spolu s Antóniou Mačingovou na benefity minerálov, ktoré naše telo potrebuje pre fungovanie a rovnako aj to, kde ich v bežnej strave najčastejšie hľadať.

Ilustračný obrázok k článku A. Mačingová: 8 minerálov, ktoré sú dôležité pre náš organizmus. V akej strave ich hľadať?
3
Galéria
Zdroj: Antónia Mačingová

Ľudský organizmus je komplexný systém, ktorý je tvorený množstvom látok. Jednými z nich sú aj minerály – anorganické látky, ktoré sa z pôdy dostávajú do rastlín a z rastlín do nášho tela, prípadne ich prijímame aj z mäsa zvierat, ktoré konzumujú rastliny.

Jedzte pomaly!

V našom seriáli o skvelých radách a harmonickom stravovaní i o potrebe minerálov v našom tele sme sa porozprávali s andragogičkou PaedDr. Antóniou Mačingovou, ktorá sa zaoberá zmenou získaných a zaužívaných stravovacích vzorcov a ich vplyvu na to, ako vyzeráme a ako sa cítime. Vyznáva harmonické stravovanie, o ktorom píše aj vo svojich knihách Najedzte sa do štíhlosti 1, 2, 3.

„Ak chceme dosiahnuť optimálne množstvo minerálov v tele, jedným z krokov je aj vhodne volená a kombinovaná strava a tiež jej dôkladné prežúvanie. Rýchle a nie práve najlepšie stravovanie spôsobuje, že po jedle je nutné siahnuť po tabletkách na uvoľnenie žalúdočných problémov,” vysvetľuje Mačingová.

Žalúdočné problémy v našom tele sú spôsobené zvýšeným množstvom kyselín, ktoré sa tvoria po konzumácii cukru, nevhodnej kombinácii potravín a pri nedostatočnom prežutí jedla.

„Veľké kusy jedla spôsobujú dlhšiu produkciu kyselín. V takom prípade si telo odčerpáva minerály z vlastných zásob na neutralizáciu vytvorených kyselín. Vedomosti a prevencia je cestou k zdraviu a kondícii aj vo vyššom veku. Celoživotné vzdelávanie je tu teda na mieste,” dodáva Mačingová.

Kde hľadať zdroje minerálov?

Pozrite sa spolu s Antóniou Mačingovou na benefity minerálov, ktoré naše telo potrebuje pre fungovanie a rovnako aj to, kde ich v bežnej strave najčastejšie hľadať.

Vápnik

Zlepšuje hustotu kostí u mladých ľudí a znižuje riziko osteoporózy. „Ale odporúčam ho v organickej forme. Počula som totiž vyjadrenie, s ktorým sa celkom stotožňujem, že v tabletkovej forme sa vápnik v tele neviaže tam, kde je to potrebné. Naopak, údajne podporuje tvorbu rôznych výrastkov na kostiach. Nechávam na vlastné zváženie, pre ktorú formu sa rozhodnete."

Zdroje: tvrdé syry, sezamové semienka, sardinky v oleji, tofu, zelené fazuľky – struky, brokolica, mandle.

Horčík

Pomáha pri rôznych problémoch s únavou, podráždením, kŕčmi v nohách, strese, odporúča sa aj pri chorobách srdca a na úľavu menštruačných bolestí.

„Tých sa však viete natrvalo zbaviť, ak nastálo zmeníte spôsob výberu a kombinácie potravín – potvrdzujú to skúsenosti mojich čitateliek.”

Zdroje: semienka, zmes orechov, arašidové maslo, kakaový prášok.

“Čo sa týka horčíka, stále upozorňujem na opatrnosť pri konzumácii rôznych smoothies so surovým špenátom, ktorý odčerpáva horčík. Dôsledky sa neprejavia ihneď, až po čase. Rovnako znižujú horčík aj diuretiká – lieky na odvodňovanie.”

Draslík

Odporúča sa ľuďom s vysokým krvným tlakom, u ktorých sa zistilo, že ho v bežnej strave majú málo. „Ak si viete správne zostaviť jedálniček, tak napríklad dostatočné množstvo draslíka vie zabrániť strate vápnika.”

Zdroje: špenát, redkvičky, červená paprika – mäsitá, broskyne, petržlen, červené víno :-)

Fosfor

Potrebujeme pre pevné kosti a zuby, navyše podporuje hojenie zlomenín.

Zdroje: morské príšerky, syr, jogurt, morčacie mäso.

Článok s receptom pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: Antónia Mačingová

Síra

Podporuje zdravé kĺby, pevné vlasy a nechty. „Zvýšený príjem síry napomáha telu spáliť alkohol. Navyše je údajne prospešná aj pri rôznych alergiách.”

Zdroje: vajíčka, strukoviny, červené mäso, cibuľa

Jód

Stimuluje činnosť štítnej žľazy, zlepšuje činnosť pomaly pracujúcej štítnej žľazy a teda môže pomôcť s nadváhou. Tiež sa odporúča pri rakovine prsníkov, alebo pri ich bolesti.

Zdroje: morské ryby a živočíchy, jedlá morská riasa, KELP

Kremík

„Spomaľuje starnutie a spolu s úpravou stravovacích návykov môže znížiť riziko srdcových chorôb, tiež je vhodný pri lámavosti vlasov a nechtov,” vysvetľuje Mačingová.

Zdroje: cvikla, pšeno, cibuľa, praslička, ovos

Sodík

Sodík je veľmi dôležitý pri vylučovacích problémoch – pri dlhotrvajúcich hnačkách, vracaní či extrémnom potení.

Zdroje: soľ, salámy, celozrnný chlieb, paradajkový pretlak, chipsy

„Čitatelia, ktorí poznajú moje harmonické stravovanie, vedia, že veľké množstvo vyššie uvedených minerálov nájdu aj v mojom stravovaní. Mojím cieľom je ponúkať stravu, ktorá nezaťažuje trávenie, s prísunom telu prospešných látok podporujúcich jeho prirodzené detoxikovanie. Takto nastavené stravovanie bráni vzniku zápalov v tele a oslabeniu organizmu, ktorý potom môže byť otvorenou bránou k rôznym vírusovým ochoreniam. Ak si nebudeme zbytočne zaťažovať tráviaci systém, predídeme tak aj vzniku a rozvoju civilizačných chorôb. Organizmus je vhodné doplniť potrebnými nutrientmi v čo najväčšom množstve. Preto sa počas 28-čky, ktorou začína zmena v stravovacích návykoch k lepšiemu a zdravšiemu ja, často opakujú tie isté recepty,” vysvetľuje A. Mačingová.

Recept na doplnenie železa a vápnika:

Šalát:

potrebujeme: 1/2 hlávky surovej červenej kapusty, paradajky, uhorky, červená paprika, žltá paprika, rukola, ľadový šalát, červená cibuľa, olej, sezamové semienka, soľ, mleté čierne korenie, šťava z citróna (prípadne chrenový nálev na poliatie) postup: Zeleninu nakrájame na čo najtenšie pásiky, posypeme sezamom, osolíme, pridáme čerstvo pomleté čierne korenie, olej, premiešame a pred podávaním pokvapkáme citrónovou šťavou, alebo chrenovým nálevom, recept naň nájdete v minulom článku.

Fašírka:

Pomelieme alebo nadrobno nasekáme morčacie mäso zo stehna, prípadne mäso z tuniaka, pridáme jedno vajíčko, soľ, čierne korenie a drvenú čili papričku. Vytvarujeme hmotu, ktorú obalíme v pomletých orechoch a/alebo sezamových semiačkach. Poukladáme na papier na pečenie a plech vložíme do vyhriatej trúby. Pri teplote 190 stupňov pečieme 20 minút, dĺžka pečenia závisí od veľkosti fašírky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM