Rastislav Búgel Zo Slovenska

Aj vy v tom máte zmätok? Sviatok Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých NIE SÚ to isté

Myslíte si, že sviatok Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých sú jeden sviatok? Chyba! Prezradíme vám, aký je medzi týmito názvami rozdiel.

Ilustračný obrázok k článku Aj vy v tom máte zmätok? Sviatok Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých NIE SÚ to isté
25
Galéria

Prelom októbra a novembra je obdobím, kedy Slováci hromadne navštevujú cintoríny, na hroboch zapaľujú sviečky a svojim zosnulým blízkym venujú tichú spomienku.

S týmto obdobím sa spájajú názvy Sviatok všetkých svätých, Pamiatka zosnulých a Dušičky. Hoci tieto názvy ľuďom často evokujú jeden sviatok, nie je to tak.

Dva rozdielne sviatky

Prvý novembrový deň patrí sviatku Všetkých svätých. Od roku 1994 je na Slovensku dňom pracovného pokoja. V Rímskokatolíckej cirkvi je tento deň prikázaným sviatkom, počas ktorého sa slávia sväté omše v kostoloch alebo aj priamo na cintorínoch. Veriaci si v tento deň pripomínajú všetkých svätých, aj tých, ktorí nemajú miesto v kalendári alebo nie sú oficiálne vyhlásení za svätých.

Na sviatok Všetkých svätých o deň neskôr (2. novembra) nadväzuje Pamiatka zosnulých. Práve tomuto sviatku sa ľudovo hovorí Dušičky.

Na Pamiatku zosnulých sa veriaci po celom svete modlia za duše v očistci. Tento sviatok zaviedol už v roku 998 svätý Odilo z Cluny. Pamiatka zosnulých sa vďaka mníchom výrazne rozšírila počas 11. storočia.

Ako zaujímavosť dodajme, že protestantské cirkvi neuznávajú kult svätých. Tým pádom neoslavujú ani sviatok Všetkých svätých. Vo svojich kalendároch však majú Pamiatku zosnulých. 31. októbra oslavujú Deň reformácie, kedy počas obradov okrem iného spomínajú aj na zosnulých a čítajú zoznamy ľudí, ktorí v danej farnosti zomreli v predchádzajú­com roku.

Halloween ako moderný výmysel? Omyl!

S týmto obdobím sa spája aj Halloween. Ten oslavujú hlavne v anglicky hovoriacich krajinách a v zámorí. Hoci ho dnes mnohí považujú za moderný výmysel, jeho počiatky možno hľadať už v keltskej kultúre v podobe sviatku Samhain. Kelti verili, že na prelome októbra a novembra sa náš svet prelína so svetom mŕtvych, ktorých duše sa vracajú do domov a snažia sa ovládnuť všetko živé. Obliekali si preto strašidelné masky, vďaka ktorým sa mali zapáčiť zlým duchom, ktorí ich potom nechajú na pokoji.

Názov Halloween vznikol v 16. storočí ako skratka z anglického „All Hallows'Evening“, čo znamená „predvečer všetkých svätých“. Do Ameriky sviatok priviezli írski a škótski prisťahovalci, ktorí boli protestanti, a tak neslávili cirkevné Dušičky. Rozhodli sa preto vrátiť k pohanským tradíciám.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM