Rôzne

Chrípková sezóna je v plnom prúde: Viete, kto by mal zvážiť OČKOVANIE?

U zaočkovaných ľudí je významne nižšia pravdepodobnosť, že ochorejú na chrípku. Pozrite si, ktoré skupiny ľudí by mali zvážiť očkovanie.

Ilustračný obrázok k článku Chrípková sezóna je v plnom prúde: Viete, kto by mal zvážiť OČKOVANIE?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák , TASR/Daniel Veselský

Očkovanie proti chrípke má význam aj pre mladých a zdravých ľudí. Veľký zmysel má najmä vtedy, ak sú v kontakte s rizikovými skupinami (ľudia nad 59 rokov, chronicky chorí, malé deti). Vyplýva to z materiálu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k aktuálnej chrípkovej sezóne.

Chráni pred komplikáciami

„U zaočkovaných ľudí je významne nižšia pravdepodobnosť, že ochorejú na chrípku a očkovanie ich zároveň chráni pred komplikáciami chrípkového ochorenia, ako sú napríklad zápal priedušiek, zápal pľúc, akútny zápal prínosových dutín, akútny zápal ucha alebo pred hospitalizáciou. Zaočkovaný mladý a zdravý človek chráni svoje zdravie, pomáha znižovať riziko nákazy pre ľudí vo svojom okolí a zachováva si práceschopnosť,“ uviedol ÚVZ.

Tieto skupiny ľudí by nemali váhať

Veľký význam má očkovanie pre mladých, ktorí bývajú v kontakte s rizikovými skupinami. Zvážiť by ho mali napríklad zdravotníci, pracovníci v oblasti sociálnych služieb či školstva aj zamestnanci pôšt, obchodov a služieb.

Odporúča sa aj ľuďom, ktorí žijú s rizikovými osobami v domácnosti.

Okrem očkovania je v rámci prevencie dôležité aj dodržiavanie dôslednej a častej hygieny rúk či časté krátke nárazové vetranie počas dňa. ÚVZ tiež odporúča, aby si ľudia držali odstup od chorých. Apeluje, aby osoby s príznakmi ochorenia nešli medzi ľudí.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM