Monika Hanigovská Lifestyle

Aká zvučka budíčka je najlepšia? Vedci odhalili tajomstvo dokonalého vstávania

Nepočujete zvučku budíka alebo vám spôsobuje stres? Vedci sú na stope dokonalému prebudeniu.

Ilustračný obrázok k článku Aká zvučka budíčka je najlepšia? Vedci odhalili tajomstvo dokonalého vstávania
Zdroj: pixabay.com

Bez budíka si nevieme predstaviť ranné vstávanie. Niektorí z vás sa prebudia len vtedy, ak si nastavia v mobile opakujúci sa budík, ďalší na zvučku či vibráciu. Vedci však pravdepodobne rozlúskli záhadu ohľadom dokonalého vstávania.

Aký typ budíka poskytuje maximálnu bdelosť po prebudení?

Výber melódie

Je to aj samotná melódia, ktorá pomáha k spokojnému prebudeniu. Pytagoras si položil rovnakú otázku okolo roku 500 pred Kristom. Veril, že špecifické piesne – melódie, ktoré prebúdzajú energiu – majú schopnosť pôsobiť proti ospalosti a na našu náladu. Informuje o tom portál Science Alert.

A zdá sa, že mal pravdu. Výskum ukázal, že určité zvuky budíka môžu skutočne zvýšiť našu bdelosť po prebudení. Najlepšie zvučky sú tie, ktoré sú melodické.

„Napríklad „ABC“ od The Jackson 5 nabijú poslucháča energiou a je skvelá na efektívne budenie,“ uvádza ako príklad vedecký portál Science Alert.

Mozog sa „štartuje“ dlhšie

Prečo je tomu tak? Aby sme to pochopili, musíme najprv porozumieť tomu, ako náš mozog reaguje na zložité podnety pri prechode zo stavu spánku. „Prebúdzanie závisí od zložitých biologických procesov, vrátane zvýšeného prietoku krvi do mozgu. Štúdie ukazujú, že oblastiam mozgu, ktoré sú dôležité pre výkon bdelosti, trvalá dlhšie, kým sa takpovediac naštartujú.“

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje bdelosť pri prebudení, je štádium spánku v danom čase. „Je menej pravdepodobné, že sa budete cítiť menej omámene, ak sa zobudíte z ľahkého spánku, v porovnaní s hlbším spánkom s pomalými vlnami alebo REM spánkom,“ prízvukuje tamojší portál.

Ako na dokonalý budík

Odborníci prezradili, ako si vylepšiť svoj budík. Mal by spĺňať tri jednoduché body:

  • má melódiu, ktorú si môžete ľahko zaspievať alebo pohmkať,
  • má dominantnú frekvenciu okolo 500 Hz, alebo je v tónine C5 ,
  • nie je príliš rýchly ani príliš pomalý (ideálny je 100 – 120 úderov za minútu).

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM