Recept na dnes Magazín Lifestyle

Ako prekonať jarnú únavu podľa Mačingovej: Marec je najlepším obdobím na zníženie hlienu + RECEPT

Jarnú únavu vieme zmierniť aj potravou, ktorú prijímame. O účinkoch stravy sme sa preto porozprávali s Antóniou Mačingovou.

Ilustračný obrázok k článku Ako prekonať jarnú únavu podľa Mačingovej: Marec je najlepším obdobím na zníženie hlienu + RECEPT
8
Galéria
Zdroj: Antónia Mačingová

S príchodom jari sa príroda a život prebúdza, no ľudský organizmus prechádza zmenou biorytmov a často trpí jarnou únavou. Cítime sa nepokojne, vyčerpane, nevieme sa sústrediť, sme bez energie.

Problémy môže znásobiť aj prechod na letný čas. Zhoršujú sa chronické ochorenia, problémy s tlakom, imunitou, obličkami, žalúdkom či trávením.

Marec je ideálny

S jarnou únavou vieme zatočiť aj potravou, ktorú prijímame. O účinkoch stravy sme sa preto porozprávali s Antóniou Mačingovou, autorkou knižných bestsellerov. Ako vieme, črevá sú druhý mozog nášho tela a práve od kondície trávenia a črevnej flóry závisí naša imunita. Čím silnejšia imunita, tým väčšia ochrana pred vírusmi.

„Marec je najlepším obdobím na zníženie hlienu, ktorý sa v tele nahromadil počas chladného obdobia. Ten si hromadíme aj častou konzumáciou jogurtov, ktoré telo ochladzujú. Okrem zahrievajúcej stravy si môžeme dopriať saunovanie a masáže. Koniec zimy nám nedopraje čerstvý zdroj vitamínov, keďže zelenina a ovocie je v tomto období najchudobnejšia na ich obsah. Stále sa môžeme spoľahnúť na moju milovanú cviklu, lebo o nej sa hovorí, že skladovaním sa v nej obsah vitamínu C znásobuje. Takže predísť avitaminóze môžeme pitím čerstvých štiav z cvikly, zahriať telo môžeme konzumáciou uvarenej cvikly so strúhaným chrenom. Ďalším zdrojom čerstvých vitamínov a enzýmov sú klíčky. Moje najobľúbenejšie sú tie z fazule mungo.“

Hokkaido polievka

Preto nám Antónia Mačingová odporúča svoj recept na hokkaido polievku so zázvorom, čili papričkou a klíčkami mungo.

Potrebujeme: tekvicu hokkaido, maslo GHEE, zázvor, čili papričky, 1/2 čajovej lyžičky čierneho horčičného semienka (nemusí byť), celé čierne korenie, 3 – 4 bobkové listy

Príprava: Hokkaido umyjeme, poriadne kartáčikom vydrhneme „obal" tekvice, keďže ja hokkaido nešúpem. Vyberieme jadierka, nakrájame na menšie kocky, osmažíme na posolenom masle GHEE. Následne pridáme horčičné semienka, nastrúhaný zázvor a čili papričku, chvíľu osmažíme. Pridáme celé čierne korenie, bobkové listy, zalejeme vodou (1 až 2 cm nad tekvicu). Keď je tekvica mäkká, vyberieme bobkové listy a dohladka rozmixujeme. Mierne pikantná polievka, ktorá výborne zahreje je hotová. Môžete dochutiť rastlinnou smotanou a klíčkami mungo.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: Antónia Mačingová

Jedzme vyvážene a zdravo

V dnešnej dobe beží všetko rýchlo – práca, povinnosti, rodina, voľný čas… Potrebujeme byť zdravý, cítiť sa fit a plný energie aj napriek jarnej únave. „Prvoradá je správne zvolená a vyvážená strava, ktorá je zdrojom energie. Žiadne polotovary, umelé látky ani keksy nám nedajú toľko energie a živín ako prirodzená zdravá a vyvážená strava. Pestrá strava nie je to, že máte zakaždým na tanieri niečo iné, ale to, že vaše jedlo, aj keď sa opakuje, je plné živín, enzýmov a antioxidantov. Stále uprednostňujte kvalitu pred kvantitou,“ vysvetľuje Mačingová.

Energiu získavame z makroživín a mikroživín. Makroživiny naše telo potrebuje vo väčšom množstve, mikroživiny v menšom. Úlohou mikroživín je podieľanie sa na procese správneho trávenia a absorbovania makroživín.

Jednou z najdôležitejších makroživín je voda, preto naozaj má význam dodržiavať pitný režim. „Stále to prirovnávam ku kvetine, ktorá je zasadená v kvalitnej pôde. Ak ju nepolievame, zahynie. Voda navyše obsahuje dôležité mikroživiny. Preto ňou odporúčam nahradiť všetky tie presladené bublinkové nápoje a rôzne 100% džúsy, ktoré kvôli vysokému obsahu fruktózy často z tela odoberajú mikroživiny. Vaše telo potrebuje pre fungovanie vodu,” zdôrazňuje Mačingová.

Ako zdravo prijímať makroživiny?

1. Sacharidy

„Prijímame najčastejšie v podobe bieleho kryštálového cukru, sladkostí, zemiakov, ryže, koláčikov či bieleho pečiva. Tieto potraviny odporúčam naozaj v minimálnom množstve, ak nie ste ochotní sa ich úplne vzdať. V jedálničku odporúčam ponechať zložené sacharidy a vlákninu vo forme zeleniny, strukovín, pohánky, pšena, vločiek, batátov a ovocia – toho ale s mierou.”

2. Bielkoviny

Bielkoviny telo rozkladá na aminokyseliny a využíva ich na podporu rastu, budovanie tkaniva, svalov, orgánov, vlasov, pokožky. Slúžia aj na podporu imunity, obnovu a výstavbu buniek, podporujú hojenie rán. „Takže asi nebudú veľkým zdrojom energie, aj keď môj osobný názor je, že každá potravina obsahuje aj bielkovinu aj sacharidy, ale v rôznom pomere. Odborníci radia jesť mäso, vajcia, syry – zdroje esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nevie vytvoriť samo. U nás sa to podľa mňa až preháňa s ich konzumáciou. Naši prarodičia nemali mäso v takom prehnanom množstve, ale vhodne kombinovali strukoviny a sacharidy – krúpy s hrachom, pohánku s fazuľou – a práve táto kombinácia im vytvorila kompletné aminokyseliny. Teda také, po ktorých mali všetko, čo telo potrebovalo pre udržanie kvalitného zdravia či budovania svalovej hmoty. Samozrejme, prirodzený pohyb pri práci mal svoj podiel pri regulácii hromadenia podkožného tuku.”

3. Tuky

Tuky sú ďalšou dôležitou makroživinou, slúžia ako dlhodobý zdroj energie. „Ak sa to preženie s nesprávnou stravou, vzniká nahromadenie medziorgánového tuku a vzniká problém. Ak chcete byť zdravší a štíhlejší, ale ešte nie ste pripravení na radikálnu zmenu jedálnička, skúste obmedziť v čo najväčšej miere zdroje jednoduchých cukrov, jedzte viac zeleniny a bielkovín, obmedzte prílohy ako zemiaky, cestoviny, knedlíky, ryžu…”

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: Antónia Mačingová

Ako sa ozdraviť?

Zdravý organizmus si s jarnou únavou poradí. Ako sa však ozdraviť? Odporúčaním môže byť len zmena stravovacích návykov. Tú môžete začať 28-čkou Antónie Mačingovej.

„Je to len prvý krok k harmonickému stravovaniu, ktoré ozdravuje náš organizmus a dopĺňa mu všetky potrebné živiny pre zdravé fungovanie Strava v priebehu 28 dní pozostáva zo zložiek, ktoré odbúravajú energiu z podkožného tuku. Váš metabolizmus a organizmus tak zaberie, naštartuje sa a poskytne vám viac energie. Kým ale začnete, porozmýšľajte nad svojím doterajším spôsobom stravovania. Často sa počas 28-čky totiž prejavia potláčané zdravotné problémy. V tom prípade odporúčam zmenu stravovania, ktorú som priblížila v mojej tretej knihe.”

Recept na sýte raňajky plné energie

Potrebujeme: kivi, banán, med, orechy, škorica

„Med je liek, okamžitý zdroj energie a organizmus ho vstrebáva bez zbytočného zaťažovania tráviaceho systému. Obsahuje aj množstvo potrebných mikroživín – fosfor, vápnik, sodík, draslík, horčík. Tieto raňajky som vyskladala čistou náhodou pri raňajkovom bufete mimo domova. Sú naozaj chutné a zasýtia na dlhú dobu,” vysvetľuje A. Mačingová.

Nakrájajte si 2 až 3 kivi na kolieska, pridajte na kolieska nakrájaný banán, posypte mandľami, škoricou a pridajte 2 ž 3 lyžičky medu. „Kivi je navyše vynikajúci zdroj vitamínu C a zabezpečuje zvýšené spaľovanie tukov na získanie energie, preto tí, ktorí sa dali na môj stravovací program, likvidovali tuk pri zachovaní svalovej hmoty.”

Zdroj: Antónia Mačingová
Zdroj: Dnes24.sk

Rýchle správy

Najčítanejšie