han Zo zahraničia

Ako to vyzerá v Česku s uvoľňovaním opatrení? Na koncerty pustia tisíce ľudí!

Konzumácia jedál a nápojov vo vnútri reštaurácií bude v Česku znovu možná od 14. júna, napísal premiér Andrej Babiš v nedeľu v príspevku na sociálnych sieťach.

Ilustračný obrázok k článku Ako to vyzerá v Česku s uvoľňovaním opatrení? Na koncerty pustia tisíce ľudí!
Zdroj: www.pixabay.com

Premiér načrtol aj ďalšie plány pre uvoľňovanie protikoronaví­rusových pravidiel. V súčasnosti je v ČR povolená len konzumácia vo vonkajších priestoroch reštaurácií.

Od polovice júna umožní česká vláda aj koncerty a divadelné predstavenia s účasťou 2 000 ľudí vonku a do 1 000 ľudí vo vnútri budov. Od začiatku júla sa tieto limity zvýšia na 5 000 a 2 000 osôb, dodal Babiš.

Asi aj s testom

Súčasťou stratégie bude zrejme aj povinný test na koronavírus po návrate z dovolenky v zahraničí, aby sa zabránilo dovlečeniu nových mutácií do Česka, uviedol Babiš. Premiér doplnil, že o stratégii vlády na zastavenie šírenia koronavírusu a o jej plánoch na uvoľnenie obmedzení sa bude ešte diskutovať v pondelok.

Hoci krajina prekročila v sobotu hranicu 30-tisíc úmrtí súvisiacich s covidom, počty prípadov nákazy sa v poslednom čase výrazne zlepšili.

Viac článkov o COVID-19

Sedemdňový priemer nových infekcií na 100-tisíc obyvateľov je teraz 47, oproti 50 infekciám v sobotu.

Očkujú vo veľkom

Očkovacia kampaň takisto dobre napreduje: dosiaľ bolo v ČR podaných vyše 4,6 milióna dávok vakcín, pričom viac ako 1,2 milióna obyvateľov je zaočkovaných úplne.

Od nedeľnej polnoci budú môcť dostať vakcínu aj ľudia vo vekovej skupine 34 až 39 rokov, pričom osoby vo veku 30 až 34 rokov sa k nim pripoja v utorok. Ľudia vo veku nad 16 rokov budú môcť dostávať očkovaciu látku zrejme od 1. júna.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Niečo viac z tém, ktoré hýbu Slovenskom

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM