Ilustračný obrázok k článku VEĽKÝ PREHĽAD: Takto budú od pondelka fungovať kúpaliská, reštaurácie a hotely
Zdroj: TASR/Jakub Kotian , TASR/František Iván , TASR/Milan Kapusta

VEĽKÝ PREHĽAD: Takto budú od pondelka fungovať kúpaliská, reštaurácie a hotely

Podmienky fungovania kúpalísk, lanoviek, ubytovania v hoteloch a penziónoch a prevádzkovania reštaurácií a kaviarní sa od pondelka (24. 5.) upravia. Pripomenulo to Ministerstvo zdravotníctva SR.

Zo Slovenska
Zo Slovenska

VEĽKÝ PREHĽAD: Takto budú od pondelka fungovať kúpaliská, reštaurácie a hotely

Podmienky fungovania kúpalísk, lanoviek, ubytovania v hoteloch a penziónoch a prevádzkovania reštaurácií a kaviarní sa od pondelka (24. 5.) upravia. Pripomenulo to Ministerstvo zdravotníctva SR.

Ilustračný obrázok k článku VEĽKÝ PREHĽAD: Takto budú od pondelka fungovať kúpaliská, reštaurácie a hotely
Zdroj: TASR/Jakub Kotian , TASR/František Iván , TASR/Milan Kapusta

Reštaurácie a kaviarne

V bordových okresoch (III. stupeň varovania) nebude možné jesť a piť vo vnútri prevádzok. Povolené sú však letné terasy, kde sa bude môcť jesť len posediačky a mimo konzumácie jedla bude nutné mať nasadené rúško alebo respirátor. V červených (II. stupeň varovania) aj v ružových okresoch (I. stupeň varovania) budú podmienky rovnaké ako v tých bordových.

V oranžových okresoch (II. stupeň ostražitosti) už bude povolené interiérové sedenie a konzumácia jedla a nápojov. Pri jednom stole budú môcť sedieť maximálne štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti. Mimo konzumácie jedla bude nutné mať nasadené rúško alebo respirátor. V žltých okresoch (I. stupeň ostražitosti) bude môcť pri jednom stole sedieť najviac šesť osôb.

V zelených okresoch počet zákazníkov v prevádzke a pri jednom stole nebude obmedzený. Povinnosť mať na tvári rúško alebo respirátor mimo času konzumácie jedla a nápojov však bude platiť.

Rúška a respirátory

V prvom a v druhom stupni ostražitosti (žlté a oranžové okresy) bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško. Ľudia okrem rúška môžu použiť aj šál alebo šatku. V ostatných okresoch je v interiéri povinný respirátor.

Kúpaliská

V bordových okresoch (III. stupeň varovania) bude môcť umelé kúpalisko navštíviť naraz maximálne šesť zákazníkov. V prípade červených okresov (II. stupeň varovania) budú povolení desiati zákazníci. V ružových okresoch (I. stupeň varovania) bude môcť byť na umelom kúpalisku rovnako maximálne desať zákazníkov naraz.

V oranžových okresoch (II. stupeň varovania) bude môcť byť prevádzka umelého kúpaliska naplnená maximálne na 30 percent kapacity, v žltých okresoch (I. stupeň varovania) na 50 percent kapacity.

Wellnes

(sauny, vírivky, kúpele, zábaly, akvaparky)

Bordové okresy (III. stupeň varovania):

  • zatvorené (okrem kúpelov na základe návrhu lekára, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov).

Červené okresy (II. stupeň varovania):

  • zatvorené (okrem kúpelov na základe návrhu lekára, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov).

Ružové okresy (I. stupeň varovania):

  • jedna osoba na 15 m , najviac však 10 zákazníkov.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):

  • maximálne 30% kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):

  • maximálne 50% kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.

Podmienka pre interiérové služby akvaparkov:

  • očkovanie (14 dní po 2. dávke mRNA, 4 týždne po 1. dávke vektorovej v., 14 dní po 1. dávke ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19) alebo testovanie (najviac 72 hodinový PCR/LAMP test alebo najviac 24 hodinový AG test)

Hotely

Kapacita obsadenosti izieb bude bez obmedzenia v oranžových (II. stupeň ostražitosti), žltých (I. stupeň ostražitosti) a v zelených okresoch.

V ružových okresoch (I. stupeň varovania) budú môcť byť na izbe maximálne dve dve dospelé osoby alebo osoby, ktoré sú členmi jednej domácnosti. Rovnaké kapacitné obmedzenie bude platiť pre hotely a penzióny v červených (II. stupeň varovania) a v bordových (III. stupeň varovania) okresoch.

Ilustračné foto

Lanovky

Prevádzka kabínkových lanoviek v bordových okresoch bude zakázaná. V červených okresoch bude umožnené kabínkové lanovky s kapacitou do 10 osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti, kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 25 percent kapacity alebo členmi jednej domácnosti.

Rovnaké podmienky budú platiť aj v ružových okresoch. V oranžových okresoch bude možné kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 50 percent kapacity. Bez kapacitných obmedzení budú môcť kabínkové lanovky fungovať v žltých aj v zelených okresoch.

Koronavírus na Slovensku

Fitness centrá

Bordové okresy (III. stupeň varovania):

  • 10 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.

Červené okresy (II. stupeň varovania):

  • 10 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.

Ružové okresy (I. stupeň varovania):

  • 15 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):

  • 20 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):

  • 30 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

Zelené okresy (Monitoring):

  • 50 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

Umelecké prevádzky

(divadlo, hudba, film)

Bordové okresy (III. stupeň varovania):

  • zatvorené.

Červené okresy (II. Stupeň varovania):

  • iba sediace publikum – max. 50 % kapacity, ale najviac 200 ľudí v exteriéri a 150 v interiéri

konzumácia iba v exteriéri.

Ružové okresy (I. stupeň varovania):

  • iba sediace publikum – max. 50 % kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri

konzumácia iba v exteriéri.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):

  • pre sedenie max. 50 % kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri, pre státie max. 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri,
  • konzumácia aj v interiéri – max. 4 osoby alebo osoby zo spoločnej domácnosti pri jednom stole.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):

  • pre sedenie v interiéri max. 50 % kapacity, ale najviac 250 ľudí, pre sedenie v exteriéri max 75 % kapacity, ale najviac 500 ľudí, pre státie max. 100 osôb v interiéri a 250 v exteriéri konzumácia aj v interiéri – max 6 osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti (žlté okresy).

Zelené okresy (Monitoring)

  • v interiéri najviac 500 ľudí, v exteriéri najviac 1000 ľudí.

Článok pokračuje pod mapou.

Galérie, múzeá, výstavy

Bordové okresy (III. stupeň varovania):

  • len individuálne prehliadky.

Červené okresy (II. stupeň varovania):

  • len individuálne prehliadky.

Ružové okresy (I. stupeň varovania):

  • hromadné prehliadky v skupinách najviac do 10 osôb.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):

  • hromadné prehliadky v skupinách najviac do 15 osôb.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):

  • hromadné prehliadky v skupinách najviac do 30 osôb.

Zelené okresy (Monitoring):

  • prehliadky bez kapacitných obmedzení.

Prečítajte si aj

Hromadné podujatia

(divadelné, filmové, hudobné a iné)

Bordové okresy (III. stupeň varovania):

  • zakázané.

Červené okresy (II. stupeň varovania):

  • prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
  • evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
  • maximálna kapacita 50% zákazníkov a maximálne 200 zákazníkov v exteriéri alebo 150 zákazníkov v interiéri,
  • minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, resp. osobami z rôznych domácností,
  • zakázané státie obecenstva,
  • neorganizovať pre školopovinné deti, okrem ustálených skupín do 10 osôb mimo školských a predškolských zariadení.

Ružové okresy (I. stupeň varovania):

  • prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
  • evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
  • maximálna kapacita 50 % zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
  • minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, resp. osobami z rôznych domácností,
  • zakázané státie obecenstva,
  • neorganizovať pre školopovinné deti, okrem ustálených skupín do 25 osôb v interiéri a 50 osôb v exteriéri mimo školských a predškolských zariadení.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):

  • prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
  • evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
  • maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
  • minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi,
  • státie zákazníkov- maximálna kapacita do 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri,
  • konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná,
  • konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 4 osoby pri stole, rozostupy medzi stolmi 2 m.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):

  • prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
  • evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
  • maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov v interiéri alebo 75% sediacich zákazníkov,
  • v exteriéri, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
  • minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi,
  • státie zákazníkov, maximálna kapacita do 100 osôb v interiéri alebo 250 osôb v exteriéri,
  • konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná,
  • konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 6 osôb pri stole, rozostupy 2 m.

Zelené okresy (Monitoring):

  • prekrytie úst a nosa,
  • maximálna kapacita do počtu 1000 účastníkov v exteriéri alebo 500 účastníkov v interiéri.

Svadobné hostiny, kary, oslavy, večierky

Bordové okresy (III. stupeň varovania):

  • zakázané.

Červené okresy (II. stupeň varovania):

  • zakázané.

Ružové okresy (I. stupeň varovania):

  • v 1. stupni varovania (ružová): interiér do 25 osôb, exteriér do 50 osôb

(! nemôžu sa uskutočniť v interiéri reštaurácií, keďže tie sú v ružových okresoch zatvorené)

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):

  • interiér do 50 osôb, exteriér do 100 osôb.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):

  • interiér do 100 osôb, exteriér do 250 osôb

Zelené okresy (Monitoring):

  • státie: do 50 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb o sedenie: do 75 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb

Podmienka: Pri vstupe na podujatie je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo Ag testu nie starší ako 24 hodín, respektíve doklad o prekonaní ochorenia (pred nie viac ako 180 dňami v okamihu vstupu) alebo očkovaní (14 dní po 2. dávke mRNA vakcíny, 4 týždne po 1. dávke vektorovej vakcíny, 14 dní po 1. dávke vakcíny ktoréhokoľvek typu, ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19.

Informácie k očkovaniu proti koronavírusu

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Magazín