Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Aktivisti nechali na hrobe Putinových rodičov ODKAZ: Ich syn sa vraj nevie vpratať do kože!

Nevôlu s Putinovým režimom vyjadrili aktivisti zvláštnou formou. List, ktorý nechali na cintoríne, pripomína odkaz učiteľky rodičom nespratného dieťaťa.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti nechali na hrobe Putinových rodičov ODKAZ: Ich syn sa vraj nevie vpratať do kože!
Zdroj: Twitter.com/War online , TASR/AP

Po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Ruskej federácii sa v krajine začala dvíhať vlna nevôle. Vyjadrovať nesúhlas s Putinovým konaním a s inváziou na Ukrajine pritom predtým v Rusku nebolo až také obvyklé.

Ako poznámka v žiackej

Tisíce demonštrantov v rôznych mestách vyšli do ulíc, protivojnoví aktivisti ale prichádzajú aj s originálnymi formami protestov.

Najnovšie skupina aktivistov umiestnila na hrob rodičov Vladimira Putina v Petrohrade odkaz. Ten je písaný odľahčene, pripomína poznámku v žiackej knižke. Informuje o tom DailyMail.

Na mieste posledného odpočinku stojí papier, na ktorom je rukou napísané:

Vážení rodičia, Váš syn sa správa hanebne! Vynecháva hodiny dejepisu, bije sa so spolužiakmi a vyhráža sa, že vyhodí celú školu do vzduchu. Konajte!

Za odkazom na cintoríne má stáť ruská skupina umelcov a aktivistov, ktorí vystupujú proti rozhodnutiam Kremľa a vojne na Ukrajine.

Útok na civilistov

Jedna z posledných správ, ktorá prišla zo susednej Ukrajiny, je mimoriadne tragická. Blízko mesta Záporožie útok zasiahol konvoj vozidiel civilistov, uviedol v piatok na platforme Telegram starosta ukrajinského mesta Severodoneck Olexandr Striuk. Útok si vyžiadal 25 obetí a množstvo zranených.

Civilisti chceli vyzdvihnúť svojich príbuzných, ktorí sa pokúšali uniknúť z Ruskom okupovaného územia. Konvoj bol ostreľovaný viac než desaťkrát. Na videozázname, ktorý zverejnili na sociálnych médiách, vidieť mŕtvych a zranených ľudí ležať na ceste, píše Guardian.

Nepokoje v Rusku

Protesty v Ruskej federácii sa začali množiť po vyhlásení čiastočnej mobilizácie. Vo viacerých mestách vyšli do ulíc demonštranti, ktorí skandovali „Nie vojne“. Na mnohých miestach polícia voči demonštrantom použila násilie a na rozohnanie davu i streľbu do vzduchu. Ruské úrady na protestoch zatkli tisíce ľudí.

Mnoho Rusov sa tiež rozhodlo opustiť krajinu. Viacero leteckých spoločností hlásilo bezprostredne po informácii o mobilizácii vypredané lety. Ruské aerolínie v reakcii na to nariadili zastaviť predaj leteniek ruským mužom vo veku 18 až 65 rokov. Vtom začali ľudia odchádzať z krajiny autami, a to najmä do Fínska.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM