Správy Rôzne

Biela sobota patrí spomienke na mŕtveho Ježiša Krista + PROGRAM bohoslužieb

Katolíci počas Bielej soboty spomínajú na mŕtveho Ježiša Krista. Tento ale rok bude Veľká noc slávená bez účasti veriacich.

Ilustračný obrázok k článku Biela sobota patrí spomienke na mŕtveho Ježiša Krista + PROGRAM bohoslužieb
Zdroj: TASR

Katolícki veriaci na Bielu sobotu počas dňa spomínajú na mŕtveho Krista, zvyčajne prichádzajú do kostolov k modlitbám a poklone pri Božom hrobe alebo pri sv. Kríži.

Tento rok bude Veľká noc slávená bez účasti veriacich. Zároveň sa sväté omše nebudú slúžiť verejne až do odvolania. Rozhodli o tom biskupi Slovenska vzhľadom na pokračujúci zákaz zhromažďovania ľudí, čím sa má zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

Počas veľkonočných sviatkov odvysiela RTVS v televízii aj v rozhlase niekoľko bohoslužieb. Na Bielu sobotu (11. 4.) bude Trojka o 20:00 hod. vysielať priamy prenos veľkonočnej vigílie z Katedrály svätého Jána Krstiteľa v Trnave. Celebrovať bude trnavský arcibiskup Ján Orosch.

Veľkonočná vigília

Obrady Bielej soboty sa zyvčajne začínajú večer po zotmení v rámci tzv. Veľkonočnej vigílie (bdenia). Podľa pradávnej tradície je táto noc očakávaním Pána, noc, keď cirkev bdie a očakáva Kristovo zmŕtvychvstanie. Katolícka cirkev slávi vigíliu už ako radostnú slávnosť vzkriesenia, znovu sa rozozvučia zvony.

Veľkonočná vigília bola pôvodne veľmi dlhá bohoslužba, ktorá sa začínala v sobotu večer, trvala celú noc a končila sa v nedeľu ráno krstom katechumenov (dospelých čakateľov na krst). V súčasnosti sú bohoslužby skrátené, obrad vigílie však zostáva liturgicky veľmi bohatý.

Posvätenie ohňa a Paškálu

Liturgia Veľkonočnej vigílie sa zyvčajne začína posvätením ohňa a veľkonočnej sviece – Paškálu. Táto svieca je stredobodom veľkonočnej slávnosti. Od nej sa zapália sviece, ktoré si nosia veriaci. Procesia s Paškálom pripomína slová samotného Krista: „Ja som svetlo sveta, kto mňa nasleduje, nebude chodiť v tmách, ale bude mať svetlo života.“

Súčasťou liturgie slova sú aj čítania zo Starého zákona pripomínajúce veriacim dejiny od stvorenia sveta až po narodenie Ježiša Krista. Súčasťou obradov býva posvätenie krstnej vody a obnovenie krstných sľubov, svätá omša s veľkonočnými spevmi a na záver slávnostná procesia zmŕtvychvstani­a Pána.

Vo viacerých chrámoch sa počas Veľkonočnej vigílie vykonáva krst alebo birmovka dospelých. V gréckokatolíckej cirkvi sa vo Veľkú sobotu ráno zvyčajne slúži Jeruzalemská nadhrobná utiereň. Podvečer sa koná Svätá liturgia Bazila Veľkého. Počas tejto liturgie sa udeľujú iniciačné slávnosti katechumenom – krst, birmovanie, sväté prijímanie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM