Rastislav Búgel Zo zahraničia

Bublina spľasla?! Aby prežila, VEGÁNSKA reštaurácia musela na menu pridať MÄSO

Vegánska reštaurácia bojovala s nedostatkom zákazníkov. Aby ju majitelia zachránili, rozhodli sa pre kontroverzný krok.

Ilustračný obrázok k článku Bublina spľasla?! Aby prežila, VEGÁNSKA reštaurácia musela na menu pridať MÄSO
14
Galéria

Vegánska reštaurácia Nomas Gastrobar v anglickom meste Macclesfield oznámila, že do svojej ponuky zaradí aj jedlá z mäsa a mliečne výrobky.

Reštauráciu pred tromi rokmi otvoril Adonis Norouznia. Stalo sa tak v čase, keď v Anglicku vrcholila popularita vegánstva.

Už onedlho sa však malo ukázať, že išlo o zlé rozhodnutie. Podnik totiž začal čoskoro bojovať o prežitie.

Vegánska reštaurácia bude ponúkať mäso

Zašlo to až tak ďaleko, že ak chceli majitelia reštauráciu zachrániť, museli prísť s ráznym krokom. „V poslednom čase sme čelili vážnym výzvam. Obmedzenie nášho menu na vegánske jedlá znamenali, že si k nám cestu našlo iba malé množstvo zákazníkov, čím bolo financovanie nášho podniku čoraz náročnejšie,“ napísal v pondelok 22. januára podnik na sociálnej sieti.

Podnik oznámil, že po dôkladnom zvážení do ponuky zaraďuje „vysokokvalitné mäso a mliečne výrobky zo zodpovedných zdrojov.“

„Táto zmena nám umožní uspokojiť rôznorodé chute našich zákazníkov a zabezpečiť, aby si každý mohol nájsť niečo dobré na jedenie a vychutnať si to v našej prevádzke,“ píše Nomas Gastrobar s tým, že to neohrozí jeho postoj k vegánskej komunite: „Naďalej budeme ponúkať širokú škálu skvelých vegánskych jedál, ktoré sú zakorenené v našich základných hodnotách udržateľnosti, čerstvosti a chuti.“

Zákazníci sa otáčali medzi dverami

Pod príspevkom sa okamžite objavili negatívne komentáre. „Zodpovedne získané, brutálne zavraždené zvieratá,“ napísal Matt. „Koľko zvierat podľa vás musí zomrieť, aby vaša firma prosperovala? Viete to vyčísliť?,“ pridal sa Liat. Našli sa aj zákazníci, ktorí krok spoločnosti chápu. „Dobré a pragmatické rozhodnutie ako udržať reštauráciu. Neprajníkov ignorujte, nechajte ich odísť inam,“ napísal Dave.

Majitelia sa o deň neskôr poďakovali za podporu. Vysvetlili, že sa bežne stávalo, že do Nomas Gastrobaru často vchádzali zákazníci, no keď zistili, že ponúka len vegánske jedlá, otočili sa na päte a odišli. V takých podmienkach bolo prevádzkovanie podniku neudržateľné.

Zúfalý pokus o záchranu

Vyskúšali niekoľko iných riešení, no počet zákazníkov nestúpal, práve naopak. Podnik ubezpečuje, že v novom menu bude stále väčšina jedál vegánska, no budú ponúkať aj niekoľko pokrmov, ktoré potešia aj ostatných zákazníkov.

„Žijeme v časoch, keď zanikajú aj zabehnuté podniky. Do tohto mesta sme sa presťahovali pred šiestimi rokmi a tento biznis je našim jediným zdrojom príjmu. Musíme ho rozbehnúť, a preto musíme vyskúšať všetko,“ dodal Adonis Norouznia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Vegánska reštaurácia Nomas Gastrobar
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM