Magazín Ona

Žena sa otrávila v záhrade jedovatou BURINOU, ktorá rastie aj u nás: Protijed NEEXISTUJE!

Kenzie mala problém s dychom potom, čo sa dotkla istej rastliny. Tá bežne rastie na Slovensku ako burina a je prudko jedovatá.

Ilustračný obrázok k článku Žena sa otrávila v záhrade jedovatou BURINOU, ktorá rastie aj u nás: Protijed NEEXISTUJE!
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Žena menom Kenzie Kizer z Texasu chcela vytrhať burinu zo svojej záhrady, ale to ju stálo takmer život. „Krátko po vytiahnutí buriny som cítila, akoby som mala ruky v plameňoch. Po necelej hodine mi začal opúchať jazyk, pálila ma koža. Nevedela som zreteľne rozprávať, dostavili sa závraty, bola som zmätená a triasla som sa. Začala som mať pocit, že sa mi sťahuje hrudník a mala som problém dýchať,“ opísala svoje reakcie pre portál Unilad.

Neexistuje protijed

Kenzie sa rozhodla osprchovať, čo jej pomohlo zmierniť príznaky. Výraznejšej úľavy sa jej nedostalo a preto bola prevezená na pohotovosť, kde jej potvrdili kontakt s jedovatou rastlinou. Bol to práve bolehlav škvrnitý, ktorý si ľudia často mýlia s mrkvou, divokým paštrnákom alebo vňaťou petržlenu.

„Ťažké príznaky môžu začať do 15 minút po požití. Bohužiaľ, neexistuje žiadny protijed. Preto buďte opatrní pri manipulácii s touto jedovatou rastlinou alebo inými rastlinami, ktoré nepoznáte,“ varuje tamojšia nemocnica v Clevelande.

Bolehlav škvrnitý sa vyskytuje bežne aj na Slovensku. Rastlina je prudko jedovaná pre ľudí a zvieratá. Nebezpečenstvo hrozí počas jej konzumácie, ale aj počas vdychávania výparov, ktoré sa uvoľňujú pri prerezaní stonky.

Aké sú ďalšie príznaky otravy? Prečítate na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM