han Zo Slovenska

Budú sestričky "MILOVAŤ" Matoviča? Bývalý premiér im sľubuje MIMORIADNY nárast platov!

Sestrám by sa mali výrazne zvýšiť platy a zaviesť príplatky. Avizuje to minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Ilustračný obrázok k článku Budú sestričky "MILOVAŤ" Matoviča? Bývalý premiér im sľubuje MIMORIADNY nárast platov!
Zdroj: TASR/Dano Veselský

„Zrejme ešte dnes zverejníme návrh na historicky najvyšší nárast platov zdravotných sestier v nemocniciach, ktorého prepočty som pred chvíľou dokončil,“ uviedol v noci na sociálnej sieti.

Termín, kedy sa má návrh predstaviť, rezort financií ani Úrad vlády SR zatiaľ nespresnili.

Vyšší základ

Matovič vysvetlil, že zvyšovať sa má základný plat a zaviesť sa má aj príplatok za roky praxe. „Cením, že od sestier ani náznakom, ani len raz nezaznelo nejaké vyhrážanie výpoveďami, hoci všetci ľudia v zdravotníctve vedia, že sestry sú najviac nedostatkovým povolaním,“ doplnil.

„V takejto uniforme si pamätám moju mamku. Bola v nej veľká kočka. Začínala na pôrodnici a potom desiatky rokov bola detskou sestrou,“ píše Matovič typicky svojsky na Facebooku.

„Ale o inom som chcel… Je hlboká noc a v našich nemocniciach sú aj v tejto chvíli pri našich chorých tisícky obetavých žien. Zdravotných sestier, ktoré sa nám starajú o naše rodinné poklady. Predlhé roky naša vrchnosť na nich kašlala. Zvysoka. Neštrajkovali, nehrozili výpoveďami ako niektorí lekári, nehádzali plášte, tak zrejme vrchnosti za to nestáli,“ uviedol minister financií.

Ďalšie slová

„Ľuďom sme pred voľbami sľúbili nekradnúť. Nekradneme. Nebrať úplatky. Neberieme. Ísť po krku podvodníkom – výrazne sme znížili daňové podvody. Šetriť – každé euro otáčame trikrát. A tak napriek všetkým možným ťažkým krízam máme priebežný stav verejných financií v lepšom stave ako v úplne bezkrízovom roku 2019,“ pochválil sa Igor Matovič.

Rokovania s lekármi by mali pokračovať v piatok (19. 8.), potvrdil pre TASR šéf lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Lekárski odborári majú osem požiadaviek, zvýšením platov sestrám by sa tak splnila druhá.

Raši súhlasí

S potrebou zvýšenia miezd sestrám súhlasí aj exminister zdravotníctva a podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši. Upozorňuje, že vyššie platy potrebujú i iní zdravotníci. Na margo toho, že sestry nespomínajú výpovede ako lekárski odborári, poznamenal, že rovno odišli.

„Výpoveďami sa nevyhrážali, ony rovno zo zdravotníctva odchádzali, keď sa im to zrušením núdzového stavu po covide umožnilo. A odchádzali nie v desiatkach, ale stovkách, možno v tisícoch,“ skonštatoval.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

SESTRIČKÁM Z VĎAKY V takejto uniforme si pamätám moju mamku. Bola v nej veľká Kočka. Začínala na pôrodnici a potom...

Posted by Igor Matovic on Wednesday, August 17, 2022
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM