Správy

Budú v RTVS škrty a znižovanie zamestnancov? Hrozí aj zrušenie programov :24 a :Šport!

Opatrenie by štátnemu rozpočtu malo priniesť približne 55 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Budú v RTVS škrty a znižovanie zamestnancov? Hrozí aj zrušenie programov :24 a :Šport!
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Ak v Národnej rade SR prejde vládou schválený konsolidačný návrh, znižujúci nárokovateľný príspevok pre RTVS, bude musieť telerozhlas pristúpiť k zásadným krokom.

„Znamenalo by to výraznú redukciu rozvoja a výroby vlastnej tvorby a tiež podstatné znižovanie zamestnancov,“ tlmočila v reakcii mediálneho domu Zuzana Vicelová zo sekcie komunikácie RTVS.

Obmedzenie prípadne zrušenie

Avizuje tiež, že jedným z nútených opatrení by bolo s najväčšou pravdepodobnosťou obmedzenie, prípadne zrušenie programov RTVS :24 a :Šport.

Chudobnejšie disponibilné zdroje pre RTVS by znamenali i zastavenie investícií v oblasti on-line služieb, technického vybavenia, ale i obmedzenie rozvoja rozhlasových programových služieb.

„Dotklo by sa to tiež investícií do regionálnych štúdií i nárastu technologického dlhu,“ upozornila.

Dodala, že zmena, ktorú schválila vláda, by mala dosah i na slovenský kreatívny priemysel. „RTVS je najväčší koproducent v rámci audiovizuálnej tvorby na Slovensku,“ vysvetlila.

Obmedzenie vysielania by zasa pocítili samotní umelci a tvorcovia. V rámci konsolidačných opatrení, ktoré majú stabilizovať verejné financie, vláda v pondelok (4. 12.) schválila zníženie príspevku pre RTVS na 0,12 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

Prinieslo by to 55 miliónov eur

Príspevok pre telerozhlas by sa tak znížil z pôvodnej výšky 0,17 percenta HDP, ktorú v júni schválili poslanci parlamentu.

Nárokovateľný príspevok nahrádza koncesionárske poplatky, ktoré boli hlavným zdrojom príjmov RTVS v predchádzajúcom období.

Opatrenie by štátnemu rozpočtu malo priniesť približne 55 miliónov eur. Kompenzáciou pre RTVS by podľa koalície mohol byť v budúcnosti príjem z vyššieho povoleného objemu reklamy vo vysielaní.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) bude ďalej intenzívne hľadať ďalšie vhodné formy financovania verejnoprávnych mé­dií.

Uviedla to v reakcii k zníženiu príspevku pre RTVS.

„Jednou z možností je znovuotvorenie dofinancovania RTVS formou tzv. zmluvy so štátom, alebo napríklad zvýšením podielu RTVS na reklamnom koláči v rámci mediálneho trhu. Tieto modely dofinancovania RTVS budem riešiť počas rokovaní s ministerstvom financií v roku 2024,“ povedala Šimkovičová.

archívne foto

Zdroj: Ministerstvo školstva SR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM