han Zo Slovenska

Čaputová POSLALA Matovičov protiinflačný balík na Ústavný súd: TOTO jej prekáža!

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vo štvrtok obrátila na Ústavný súd SR v súvislosti s tzv. protiinflačným balíkom z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý Národná rada SR opätovne schválila aj po jej vetovaní.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová POSLALA Matovičov protiinflačný balík na Ústavný súd: TOTO jej prekáža!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Takýto postup hlava štátu avizovala už pred prelomením jej veta. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Podala som návrh na Ústavný súd SR na preskúmanie súladu právnych predpisov a pozastavenie účinnosti,“ skonštatovala Čaputová.

Deklaruje, že to nerobí preto, že je proti pomoci rodinám, ale preto, aby rodiny dostávali adresnú, včasnú a dostatočne účinnú pomoc.

„Ktorú si môžeme dovoliť, a o ktorej sa rozhodne legitímnym spôsobom so zapojením všetkých, ktorí ju budú musieť nakoniec vo svojich rozpočtoch zaplatiť,“ uviedla prezidentka.

Čo žiada?

Okrem procesných výhrad v podaní uvádza aj hmotnoprávne výhrady a Ústavný súd SR zároveň žiada o pozastavenie účinnosti zákona v prípade, ak nerozhodne do 1. januára 2023. Prezidentka je presvedčená, že prijatý balíček je protiústavný z troch dôvodov.

Celý zákon bol podľa nej prijatý v skrátenom legislatívnom konaní, na ktoré zjavne nebol splnený žiadny zákonný dôvod. Inštitút skráteného legislatívneho konania bol v tomto prípade, ako tvrdí, použitý v rozpore s Ústavou SR, keďže neboli splnené zákonné predpoklady na jeho uplatnenie.

Obsahom zákona sa podľa prezidentky porušili ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti. „Vzhľadom na finančný objem balíčka je neakceptovateľné prijať ho bez rozpočtového krytia, bez vyčíslenia jeho dopadov a prakticky bez diskusie,“ uviedla.

Na čo upozorňuje

Prezidentka zároveň upozorňuje, že zníženie prídavku na dieťa a príplatku k prídavku na polovicu v čase, keď namiesto rodiča prijíma tieto dávky osobitný príjemca, je v rozpore s Dohovorom o právach dieťaťa. Podľa nej je to diskriminačné a trestá dieťa za to, že si jeho rodič neplní povinnosti.

Minister financií Igor Matovič nedávno uviedol, že najlepším riešením bolo prelomiť veto prezidentky a počkať si na rozhodnutie Ústavného súdu. „My sa Ústavného súdu vôbec nebojíme, lebo podľa toho, ako doteraz Ústavný súd rozhodoval, tak by rodiny mal podržať,“ vyhlásil Matovič.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM