han Zo Slovenska

Čaputová posunula Slovensko k „NEBESÁM“: Stali sme sa členmi vesmírnej agentúry! FOTO

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu ratifikovala parlamentom schválenú zmluvu o pridružení Slovenskej republiky do Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

Ilustračný obrázok k článku Čaputová posunula Slovensko k „NEBESÁM“: Stali sme sa členmi vesmírnej agentúry! FOTO
2
Galéria

„Európska vesmírna agentúra je spolu so známou americkou NASA veľkým hráčom, kde sa budú môcť realizovať so svojimi projektmi a produktmi naši výskumníci a podnikatelia,“ vysvetlila prezidentka.

Budúcnosť vo vesmíre

„Možno sa pýtate prečo krajina ako Slovensko potrebuje vesmír. Je to najmä preto, lebo je tam budúci potenciál, využívanie vesmíru sa demokratizuje a stáva sa dostupnejším aj menším štátom,“ uviedla Čaputová na sociálnej sieti.

„Európska vesmírna agentúra (ESA) je spolu so známou americkou NASA veľkým hráčom, kde sa budú môcť realizovať so svojimi projektmi a produktmi naši výskumníci a podnikatelia,“ pokračovala prezidentka.

Podľa nej je náš domáci vesmírny priemysel malý, ale sľubný. „Už teraz sa v ňom ukazuje viacero konkurenciechopných startupov a firiem, ktoré sa venujú vývoju komponentov družíc, navigácií a diaľkovému prieskumu zeme,“ doplnila.

Európska vesmírna agentúra vznikla v roku 1975. Zastrešuje vesmírne projekty v Európe a združuje 22 štátov, medzi ktorými sú okrem iného Rakúsko či Česká republika. Slovensko s agentúrou spolupracuje od roku 2010.

Ďalšie aktuálne témy

Dnes som ratifikovala parlamentom schválenú zmluvu o pridružení Slovenskej republiky do Európskej vesmírnej agentúry....

Posted by Zuzana Čaputová on Wednesday, October 12, 2022
Prezidentka ratifikovala zmluvu o pridružení SR do Európskej vesmírnej agentúry
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM