Rôzne

Čas na zmenu zdravotnej poisťovne sa kráti: V ktorej ušetríte na ZUBOCH?

Príspevky na vyšetrenie očí a zubov patria medzi najsilnejšie benefity, ktoré zdravotné poisťovne ponúkajú.

Ilustračný obrázok k článku Čas na zmenu zdravotnej poisťovne sa kráti: V ktorej ušetríte na ZUBOCH?
Zdroj: TASR/AP

O poistencov bojujú službami, ale aj rôznymi benefitmi či programami. Zdravotnú poisťovňu je možné zmeniť raz ročne, prihlášku treba podať do konca septembra. Zmena bude platiť od budúceho roka.

Príspevok na zuby od Union

Najvyužívanejší benefit je podľa hovorkyne Union zdravotnej poisťovne (ZP) Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej príspevok na zuby.

„Preto ho od nového roka zvyšujeme na 150 eur. Sto eur bude slúžiť na zubné ošetrenia a 50 eur na dentálnu hygienu,“ uviedla Dupaľová Ksenzsighová. Poisťovňa tiež ponúka balík služieb na oči v hodnote 150 eur. Jeho súčasťou je komplexné očné vyšetrenie, optická koherentná tomografia či príspevok na okuliare pre deti do 18 rokov.

„Tiež ponúkame neobmedzené doplatky za lieky a dietetické potraviny pre deti do 18 rokov či príspevky na umelé oplodnenie,“ vymenovala hovorkyňa.

ZP sa tiež snaží pomôcť čerstvým matkám zapožičaním monitoru dychu a pohybu pre novorodenca, príspevkom na kurz plávania pre bábätká a na nákup novorodeneckých potrieb.

Šošovky pre deti

Poistenci ZP Dôvera si majú možnosť vybrať si spomedzi 35 výhod vrátane najobľúbenejšej, ktorou je možnosť získať príspevok na zubné ošetrenie alebo dentálnu hygienu až do výšky 150 eur ročne.

„Od nového roka bude u detí možné získať príspevok aj na pečatenie zubov a dospelí ho budú môcť využiť aj na zhotovenie zubných mostíkov a koruniek. Okrem toho všetky štvorročné deti poistené u nás dostanú zubný balíček v hodnote 30 eur,“ priblížil PR špecialista poisťovne Matej Štepianský. Od nového roka chce poisťovňa tiež prispievať sumou 50 eur na okuliarový rám a okuliarové šošovky pre deti.

Štátna zdravotná

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pre poistencov zas poskytuje nadštandardnú prevenciu. Ponúka najviac vyšetrení zameraných na sledovanie ovplyvniteľných rizikových faktorov onkologických, kardiovaskulárnych a iných ochorení. Od budúceho roka poisťovňa plánuje prispievať dospelým poistencom na laserovú operáciu očí až do výšky 450 eur. Možné bude tiež požiadať o príspevok na okuliarové šošovky pre deti i dospelých.

„Od 1. januára 2022 môžu naši poistenci využiť 120 eur ročne na komplexné zubné ošetrenie, dentálnu hygienu, RTG vyšetrenia, zubné výplne, korunky, fazety, mostíky či na anestéziu. Seniori si môžu uplatniť finančný príspevok aj na opravu snímateľnej náhrady,“ spresnila Eva Peterová z VšZP.

Deti a rodičia môžu využiť príspevok do výšky 200 eur ročne na kategorizované lieky a dietetické potraviny na predpis. „VšZP ako jediná poisťovňa po novom poskytuje príspevok na kategorizované lieky na predpis aj dospelým poistencom bez statusu rodiča alebo zákonného zástupcu. Tí môžu požiadať o príspevok do výšky 20 eur ročne,“ dodala Peterová.

Ilustračné foto, TASR

Ako ušetriť?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM