han Zo zahraničia

Celá Európa je v pozore: Bielorusi NEČAKANE spustili vojenské manévre! Čo na to Lukašenko?

Bieloruské ozbrojené sily neočakávane spustili v stredu rozsiahle vojenské cvičenie, aby preverili bojovú pripravenosť svojich jednotiek, oznámilo tamojšie ministerstvo obrany.

Ilustračný obrázok k článku Celá Európa je v pozore: Bielorusi NEČAKANE spustili vojenské manévre! Čo na to Lukašenko?
Zdroj: TASR/AP

„V rámci preverovania (bojových útvarov) sa plánuje presun veľkého počtu vojenských vozidiel, čo môže spomaliť premávku na verejných cestných komunikáciách,“ uviedol bieloruský rezort obrany vo vyhlásení.

TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vzhľadom na prebiehajúci ozbrojený konflikt na Ukrajine bieloruský rezort uvádza, že manévre nepredstavujú hrozbu pre krajiny, ktoré susedia s Bieloruskom, a vo všeobecnosti ani pre Európu.

Verný priateľ

Bielorusko je totiž blízkym spojencom Ruska, ktoré 24. februára začalo vojenskú inváziu na Ukrajinu. K útoku na mnohé oblasti Ukrajiny nachádzajúce sa v blízkosti bieloruských hraníc – vrátane hlavného mesta Kyjev – prišlo vo februári, keď Rusko a Bielorusko zorganizovali spoločné vojenské cvičenie.

Ruské vojská prišli na Ukrajinu aj z územia Bieloruska.

Ruské jednotky sa však koncom marca stiahli zo severu Ukrajiny, teda z oblastí hraničiacich s Bieloruskom, a presunuli sa na východ a juhovýchod Ukrajiny, kde teraz prebehajú hlavné boje.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko navyše v utorok hovoril so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom okrem iného aj o ruskej vojenskej operácii na Ukrajine.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM