Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Smerákov to vraj mrzí, vec už rieši polícia: KONTROVERZNÝ PROTEST môže mať dohru

Protest iniciovaný opozičným Smerom-SD vyvolal veľké vášne. Záznamy z podujatia už majú na stole aj muži zákona.

Ilustračný obrázok k článku Smerákov to vraj mrzí, vec už rieši polícia: KONTROVERZNÝ PROTEST môže mať dohru
49
Galéria

Približne 2 500 ľudí zaplnilo časť Svätoplukovho námestia v Nitre počas oslavy 1. mája, ktoré organizoval Smer-SD. Prvomájové podujatie sa postupne zmenilo na protest proti vláde, prezidentke a proti vydaniu poslanca Roberta Fica na väzobné stíhanie.

Akcia strhla pozornosť aj kvôli agresívnemu verbálnemu útoku jej účastníkov smerom k prezidentke Zuzane Čaputovej.

Vec rieši polícia

Zábery zo zhromaždenia okamžite vyvolali vášnivé reakcie. Jedným z dôvodov bolo práve to, že z davu sa ozývali vulgárne nadávky na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej.

Ako potvrdili muži zákona, polícia vyhodnocuje zvukový a obrazový záznam z nedeľného protestu.

„Bol vyhotovený zvukový a obrazový záznam z predmetného verejného zhromaždenia, ktorý sa momentálne vyhodnocuje a prebieha jeho analýza,“ spresnila polícia.

Reakcia Smeru

K situácii sa vyjadril aj organizátor zhromaždenia, teda opozičná strana Smer-SD. Podľa jej oficiálneho stanoviska stranu mrzí, že sa niektorí ľudia neudržali a povedali, „čo si myslia o prezidentke a mohlo sa jej to dotknúť“. Vo vyjadrení tiež predstavitelia strany pripomenuli, že viac ich mrzí, ako sa vládna koalícia správa k občanom. V organizovaní protestov mienia pokračovať.

„Smer-SD musí vládnej koalícii a prezidentke pripomenúť, že ulice sa napĺňajú len preto, lebo ľudia sú v beznádeji a neveria, že sa niečo na Slovensku zlepší,“ uviedli predstavitelia strany v stanovisku, ktoré médiám posunul jej tlačového oddelenia Ján Mažgút.

Strana zdôraznila, že sloboda slova u politika zahŕňa aj právo tohto politika používať „nadnesené, prehnané, šokujúce a nepekné vyjadrenia, ak je potrebné zvýrazniť vážnosť situácie“.

Búrlivý protest

Spomínaný protest v Nitre sa nevyhol pozornosti verejnosti ani médií. Dav začal skandovať predovšetkým počas vystúpení Erika Kaliňáka a Ľuboša Blahu, ktorý účastníkov pozdravil slovami „Česť práci, súdruhovia!“ Najviac emócií však vzbudil Fico, ktorý v úvode vyzval účastníkov na potlesk solidarity „…pre uväzneného Roberta Kaliňáka“.

Neskôr v príhovore vyzval ľudí, aby chodili v čo najväčšom počte na protestné podujatia Smeru-SD. „Musíme vymeniť vládu Slovenskej republiky, v tom nám musíte pomôcť. Rovnako musí prísť nová hlava štátu, nová hlava Slovenskej republiky. Všetko je jasné. Musíme dať dole vládu, musíme dať dole prezidentku, demokratickým právnym spôsobom,“ skonštatoval Fico.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Čítajte viac o téme

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM