Zo zahraničia

CHAOS na letisku v Kábule: Pri panike sa strácali deti, v tlačenici zomrelo niekoľko ľudí

Na kábulskom letisku sa odohrávajú chaotické scény už približne týždeň, pretože tisíce ľudí sa snažia ujsť z Afganistanu po tom, čo Taliban prevzal moc v krajine.

Ilustračný obrázok k článku CHAOS na letisku v Kábule: Pri panike sa strácali deti, v tlačenici zomrelo niekoľko ľudí
34
Galéria
Zdroj: TASR/AP

V chaotických situáciách na letisku v afganskej metropole Kábul sa stráca rodičom čoraz viac detí a sú nezvestné. Informovali o tom miestne médiá, na ktoré sa v nedeľu odvolala tlačová agentúra DPA.

Nezvestné deti

Afganská súkromná televízia Ariana Television odvysielala reportáž o jednej rodine z Kábulu, ktorá sa týždeň stará o stratené dieťa, ktoré našla zachytené v ostnatom drôte okolo letiska.

Napriek snahe sa jej nepodarilo vypátrať rodičov dieťaťa, ako uviedla samotná rodina. Tento chlapec, ktorý má asi šesť rokov, rodine povedal, že išiel s rodičmi na letisko, aby sa pokúsili ujsť z krajiny. Jeho otec však v dave ľudí spadol, chlapec ho stratil z dohľadu a odvtedy už ani jedného z rodičov nevidel.

Miestni novinári tiež uviedli, že ľudia vešajú na určitých miestach na letisku fotografie stratených a nezvestných detí.

Chaos a zúfalstvo

Na kábulskom letisku sa odohrávajú chaotické scény už približne týždeň, pretože tisíce ľudí sa snažia ujsť z Afganistanu po tom, čo radikálne islamské hnutie Taliban minulú nedeľu nečakane rýchlo a ľahko obsadilo Kábul a prevzalo moc v krajine.

Na evakuačnej operácii na letisku sa podieľajú aj britskí vojaci. V posledných dňoch tam zažívali situácie, s ktorými budú žiť zvyšok svojho života, povedal pre stanicu Sky News vysokopostavený predstaviteľ britských ozbrojených síl.

„Bolo to hrozné, ženy hádzali svoje bábätká cez barikádu z ostnatého drôtu – prosili vojakov, aby ich vzali. Niektoré deti sa pritom v drôte zachytili,“ dodal predstaviteľ.

Spravodajca Sky News Stuart Ramsay videl, ako v sobotu ráno pred letiskom vypukla panika a tlačenica, pri ktorej zahynulo niekoľko ľudí. „Dnes sa to v okamihu zmenilo na chaos. V priebehu niekoľkých minút išlo o núdzovú situáciu, ktorá nemala nič spoločné s procesom; vojaci odrazu museli zachraňovať životy. V prednej časti radu boli ľudia ušliapaní na smrť,“ opísal situáciu Ramsay, ktorý sa nachádza na letisku. Presný počet obetí sobotňajšej tlačenice však zatiaľ nie je známy.

Prečítajte si aj

Taliban viní USA

Spojeným štátom treba dať za vinu chaos na kábulskom letisku, kde sa tisícky Afgancov dožadujú, aby boli evakuovaní zo svojej vlasti, uviedol podľa agentúry AFP v nedeľu popredný predstaviteľ Talibanu Amír Chán Mutakí.

„Amerika so všetkou svojou mocou a technickým vybavením… teraz zlyhala a nedokázala nastoliť ani poriadok na letisku. V celej krajine je pokoj a ticho, jedine na na letisku v Kábule chaos,“ konštatoval Mutakí.

Britské ministerstvo obrany v nedeľu bez uvedenia bližších podrobností oznámilo, že v chaotickej tlačenici okolo letiska prišlo v dave o život sedem afganských civilistov. V panike sa tam tlačia tisíce ľudí, snažiac sa leteckou cestou utiecť pred Talibanom.

Situácia v okolí Medzinárodného letiska Hámida Karzaja i na ňom samotnom zostáva naďalej mimoriadne ťažká a náročná na zvládanie, píše v komuniké britský rezort obrany, aj keď zodpovední činitelia robia všetko, čo je v ich silách a možnostiach, aby zhromaždeným ľuďom zaistili bezpečnosť.

Letisko v Kábule je momentálne pre tisícky Afgancov ešte stále nádejou, ako uniknúť talibom, ktorí v rámci svojho doslova bleskového vojenského postupu naprieč územím krajiny vstúpili pred týždňom aj do afganského hlavného mesta.

Afganistan - Kábul, Taliban sa ujal moci
34
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM