Monika Hanigovská Zo zahraničia

Svet šokuje FOTKA plná zúfalstva Afgancov: Limit lietadla 150 osôb, odletelo 640!

Vydesení pasažieri niekoľkonásobne prekročili kapacitu lietadla! Napriek preťaženiu stroja pristáli v poriadku.

Ilustračný obrázok k článku Svet šokuje FOTKA plná zúfalstva Afgancov: Limit lietadla 150 osôb, odletelo 640!
34
Galéria
Zdroj: TASR/AP , Defense One

V nedeľu celý svet šokovala správa o tom, ako militantné hnutie Taliban obsadilo počas jedného dňa afganské hlavné mesto Kábul a popritom stihlo zvrhnúť vládu.

Internetom sa začali hneď šíriť znepokojivé fotky a videá plné zúfalstva a beznádeje obyvateľov, ktorí netúžia žiť pod novým vedením. Niektorí Afganci nečakali ani chvíľu a začali hromadne utekať zo svojej domoviny.

Zmena režimu vystrašila mnohých ľudí natoľko, že niektorí sa rozhodli pre zúfalé činy. Videá zachytili Afgancov, ktorí bežia po leteckej dráhe a naskakujú na americké vojenské lietadlo, pričom sa držia boku stroja. Tento čin však skončil tragicky, po chvíli sa zrútia z veľkej výšky na zem, pretože nemajú šancu sa udržať na lietadle. Na videá upozornila BBC.

Prekročili limit

Pomoc prišla aj v podobe lietadla C-17 Globemaster III, to však mohlo do svojich útrob zobrať maximálne 150 pasažierov. Na palube sa však ocitlo naraz približne 640 Afgancov.

„Predpokladá sa, že ide o jeden z najpočetnejších transportov osôb v tomto type lietadla. Limit pre počet pasažierov bol totiž prekročený niekoľkonásobne,“ informuje o tom spravodajský portál CNN Prima NEWS na svojom webe.

Žiadne pravidlá

Posádka lietadla pritom nemala v úmysle prekročiť toto číslo, no ako uviedol jeden z predstaviteľov ministerstva obrany, zdesení Afganci prešli pootvorenou rampou do lietadla.

„Miesto toho, aby sa posádka lietadla snažila utečencov z lietadla vytlačiť, rozhodla sa, že si ich na palube ponechá. Keď dorazili na miesto určenia, vystúpilo z lietadla približne 640 afganských civilistov,“ dodal predstaviteľ obrany, ktorý si želal ostať v anonymite.

Fotka z lietadla však začala veľmi rýchlo kolovať po internete. Zachytáva beznádej aj radosť pasažierov rôzneho veku, medzi nimi mužov, žien aj detí.

Ministerstvo obrany Spojených štátov amerických potvrdilo záchrannú akciu aj samotnú zachytenú momentku na fotografii.

Inú stratégiu zvolilo Turecko. To sa na príchod utečencov z Afganistanu pripravuje výstavbou múru s ostnatým drôtom. Na hraniciach s Iránom stavajú bariéru, informuje český spravodajský portál www.novinky.cz.

Prečítajte si viac o situácii v Afganistane

Čakáme na povolenie

Do hlavného mesta Afganistanu sa snaží dostať i slovenský špeciál. To sa mu však nateraz nedarí, no Česi už majú v Kábule už druhé lietadlo.

„Pokračujeme v leteckom moste do Kábulu. Chceme evakuovať čo najviac Afgancov, ktorí nám pomáhali,“ informoval na sociálnej sieti Twitter minister obrany ČR Lubomír Metnar.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

Situácia v Afganistane po obsadení hlavného mesta Kábul Talibanom na fotografiách:

Afganistan - Kábul, Taliban sa ujal moci
34
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM