han Magazín

Čaká nás najväčší spln v roku: Chcete vidieť supermesiac? Treba si zajtra privstať!

V stredu v ranných hodinách, približne okolo štvrtej hodiny, sa na oblohe objaví supermesiac. Ide o najväčší spln tohto roku.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás najväčší spln v roku: Chcete vidieť supermesiac? Treba si zajtra privstať!
Zdroj: www.pixabay.com

Na nočnej oblohe bude aj tento mesiac možné pozorovať superspln. Ten májový sa navyše môže pýšiť prvenstvom vo veľkosti supersplnu v roku 2021. Informuje portál imeteo.sk.

Hlavný spln nastane v stredu o 13.15 hod., lenže v tomto čase nebude možné tzv. supermesiac pozorovať. Vynahradiť si to môžete pár hodín predtým.

Červený mesiac?

Traduje sa, že v takejto fáze býva mesiac až krvavočervenej farby. „Od tohto splnu však netreba očakávať veľmi veľa. Mesiac bude síce najväčší, avšak pre nás voľným okom bude rozdiel iba veľmi malý. Aj keď májový superspln je najväčší, oproti tomu aprílovému pôjde prakticky o rovnakú veľkosť mesiaca a rozdiel medzi nimi je zanedbateľný,“ uvádza imeteo.sk.

Pravý „krvavý“ mesiac zažijeme aj my na Slovensku. Len si musíme trochu počkať. Stane sa tak 7. septembra 2025.

„Májový spln bude z astronomického hľadiska zaujímavý najmä tým, že vstúpi do plného tieňa Zeme, ale, bohužiaľ, úkaz nastane v čase, keď u nás bude Mesiac pod obzorom. Fázu úplného zatmenia si ľudia vychutnajú najmä v Oceánii, ale aj na západe USA alebo na východe Ázie. Zatmenie potrvá 14 a pol minúty,“ dodáva spomínaný web o počasí.

U nás bude zatmenie Mesiaca 16. mája 2022.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM