Zo Slovenska

Chcete ZMENIŤ zdravotnú poisťovňu? Hodnotenia Slovákov vám pomôžu rozhodnúť sa

O zmene zdravotnej poisťovne uvažuje 8 % Slovákov. Čo im chýba a prečo by radšej odišli ku konkurencii?

Ilustračný obrázok k článku Chcete ZMENIŤ zdravotnú poisťovňu? Hodnotenia Slovákov vám pomôžu rozhodnúť sa
Zdroj: TASR/František Iván

Nezávislý a objektívny porovnávač benefitov zdravotných poisťovní Asisto.sk zrealizoval už druhý prieskum verejnej mienky o spokojnosti poistencov s ich zdravotnou poisťovňou. Online dotazník vyplnilo v septembri 2021 viac ako 2 600 respondentov.

Zmeny kvôli benefitom

O zmene zdravotnej poisťovne uvažuje 8 % Slovákov, čo je o niečo menej ako v roku 2020 (10 %). Ostatní sú so svojou poisťovňou spokojní. Poistenci poisťovne Union uvažujú o zmene najviac (až 13 %). Naopak, najmenej, len 6 %, je to u poistencov zdravotnej poisťovne Dôvera. Tí sú podľa výsledkov prieskumu najspokojnejší.

U poistencov štátnej zdravotnej poisťovne VŠZP sú hlavným dôvodom zmeny atraktívne výhody a benefity v inej poisťovni, čo uviedlo až 38 % respondentov. Na druhom mieste je fakt, že sa o nich poisťovňa „nestará“ (13 %). Benefity a výhody v inej poisťovni sú hlavným dôvodom na zmenu aj pri oboch súkromných poisťovniach, akurát pri poisťovni Union je to 32 % a pri Dôvere len 23 %.

Využívanie benefitov

Napriek tomu, že benefity, ktoré zdravotné poisťovne ponúkajú svojim poistencom, sú motiváciou pre zmenu, tak nie sú poistencami využívané naplno. Výskum ukázal, že ich v tomto roku využilo v priemere len 50 % poistencov.

Pritom pri využívaní sú veľké rozdiely medzi jednotlivými zdravotnými poisťovňami. V poisťovni Union výsledky kopírujú priemer Slovenska. Najčastejšie poistenci využili tzv. zubný benefit. Pri poisťovni Dôvera nevyužilo ani jeden z ponúkaných benefitov 37 % poistencov, čo je pomerne menej ako priemer. To naznačuje, že benefity sú pre nich zaujímavé a ich uplatnenie dosiahnuteľné.

Článok pokračuje na ďalšej strane.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM