Filip Chudý Magazín

Chodíte s dieťaťom k logopédovi? 7 rád a TIPOV od odborníčky na domáci tréning

Ak odmieta váš syn či dcéra domáci logopedický tréning, môžete mu cvičenie s jazykom spríjemniť hravou a jednoduchou formou.

Ilustračný obrázok k článku Chodíte s dieťaťom k logopédovi? 7 rád a TIPOV od odborníčky na domáci tréning
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Nie je tajomstvom, že veľa detí má dnes problémy s rečou a preto navštevujú logopéda. Rodičia však často uvádzajú, že ich deti odmietajú doma trénovať, nebaví ich to a nevidia motiváciu. Na začiatku je veľmi dôležité dieťaťu vysvetliť, prečo ste sa s ním rozhodli navštevovať logopéda, a ako mu to môže pomôcť.

Je potrebné si uvedomiť aj fakt, že na logopédii dieťa strávi zväčša okolo 30 – 45 minút raz za dva-tri týždne. To je však veľmi krátky čas, a preto je mimoriadne dôležitý domáci tréning. Akým spôsobom môžete doma premeniť nudné cvičenie na zábavu? Cieľom totiž je, aby si dieťa ani neuvedomovalo, že sa niečo učí. Niekoľko užitočných rád a tipov nám k tejto téme poskytla logopedička Daniela Domjenová z Centra špeciálno-pedagogického poradenstva pri Spojenej škole internátnej v Bytči.

1. Rutiny a pravidelnosť

„Ak chceme dosiahnuť pokroky v rečovej oblasti, tak je potrebné sa cvičeniu venovať pravidelne. Ja odporúčam v niektorých prípadoch (napr. pokiaľ ide o cvičenia na rozhýbanie a posilnenie jazyka) pripojiť takéto cvičenie k nejakej rutine, napr. k umývaniu zubov. Dieťa si vytvorí nový zvyk a cvičenie prebieha pravidelne. Prípadne si stanovíte konkrétne dni, kedy sa budete trénovaniu doma venovať – napr. pondelok, streda a sobota.“

2. Odmeny

„Pre deti je samozrejme veľmi motivujúce, ak prichádzajú za ich úsilie pravidelne aj nejaké odmeny. Forma odmien je už na každom rodičovi. Dieťa si môže napr. do zošita lepiť nálepky, dávať pečiatky a za určitý počet pečiatok dostane nejakú väčšiu odmenu – napr. pôjdeme na zmrzlinu a pod. Je dôležité dieťa veľa chváliť a oceňovať aj malé pokroky.“

Ďalšie užitočné a jednoduché tipy nájdete na ďalšej strane.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM