Magazín

Nekonečná dilema rodičov: Kedy dať dieťaťu prvé VRECKOVÉ a koľko by to malo byť?

Jedna z najlepších vecí, ktorú môže rodič urobiť, je uplatňovať pri výchove pravidlá bežného života dospelých ľudí. Naučte svoje ratolesti hospodáriť!

Ilustračný obrázok k článku Nekonečná dilema rodičov: Kedy dať dieťaťu prvé VRECKOVÉ a koľko by to malo byť?
Zdroj: unsplash.com / CC0 1.0

Vreckové je úvodným krokom pri budovaní finančnej gramotnosti detí. Odborník na financie zo spoločnosti FinGO.sk Zoltán Čikes odporúča dávať prvé peniaze deťom približne od šiestich rokov. Vtedy už vedia počítať a zároveň začínajú rozumieť hodnote peňazí. V tomto veku im môžu rodičia založiť aj prvé sporiace prasiatko.

Vek na prvé vreckové

Ideálny vek na prvé vreckové je 6 – 7 rokov, keď už deti vedia počítať a okrem prvých návykov v rámci vytvárania finančnej gramotnosti si môžu lepšie precvičiť aj matematiku.

„Zároveň už v tomto veku začínajú rozumieť hodnote peňazí. Chápu, že v obchode sa za nákup platí, často si už samy vedia kúpiť keksík alebo lízanku. Preto je práve v tomto období vhodné začať s deťmi hovoriť o peniazoch, vysvetliť im, na čo slúžia, a rovnako aj začať s prvým vreckovým,“ uviedol Čikes.

Výška vreckového je na zvážení rodiča a môže byť individuálna. Čikes neodporúča dávať deťom zbytočne vysoké sumy, aby si uvedomili, že každá vec niečo stojí, a vážili si hodnotu peňazí.

Kedy by ste mali začať viesť dieťa k sporeniu? Dočítate sa na druhej strane.

Chcete ušetriť? Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM