Zo zahraničia

VIDEO, FOTO: Vychytené dovolenkové destinácie Slovákov zasiahlo zemetrasenie i tornádo!

Zemetrasenie s magnitúdou 4,8 zasiahlo v utorok ráno okolie chorvátskeho pobrežného mesta Šibenik.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO, FOTO: Vychytené dovolenkové destinácie Slovákov zasiahlo zemetrasenie i tornádo!
4
Galéria

Na Jadrane sa dnes ráno triasla zem. Obyvatelia mesta Šibenik sa zobudili na silnejšie otrasy. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA s odvolaním sa na Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC).

Zemetrasenie v Chorvátsku

Epicentrum zemetrasenia, ktoré zaznamenal chorvátsky seizmologický ústav o 5.59 h ráno, sa nachádzalo 13 kilometrov juhovýchodne od Šibenika.

Otrasy cítili obyvatelia od mesta Senj až po mesto Dubrovník, informoval spravodajský server Index.hu. Podľa dostupných údajov však nie sú hlásené žiadne väčšie škody.

„Ľudia sú vystrašení, niektorí si mysleli, že išlo o výbuch. Našťastie, nemáme informácie o žiadnych vážnejších škodách,“ informoval chorvátsky magazín Istramet.

Článok pokračuje pod videom.

Zdroj: YouTube.com

Bulharsko zasiahlo tornádo

Východnú časť Európy počas pondelka potrápili početné búrky. Udrelo pri nich tisíce bleskov a v Bulharsku dokonca zosadlo aj tornádo. Podľa portálu blitzortung.org ich malo udrieť vyše 90-tisíc bleskov. Našťastie, väčšie škody nespôsobili.

Búrky sa vyskytli aj v Bulharsku, a to najmä na severozápade. Práve tam zosadlo aj tornádo.

Konkrétne sa tak stalo v podvečerných hodinách za obcou Zlatia. Tá leží neďaleko hraníc s Rumunskom. Úrady však nehlásia žiadne väčšie škody na majetkoch miestnych obyvateľov, či ich prípadné zranenia. Sociálnymi sieťami koluje množstvo dych-berúcich záberov, tornádo bolo priam fotogenické.

Zriedkavé udalosti

Všetko naznačuje tomu, že v oblasti zosadlo tornádo, ktoré sa označuje ako landspout. Ide o druh tornáda, ktoré nie je spojené s mezocyklónou. Vďaka strihu vetra, kedy fúka pri zemi vietor s inou rýchlosťou ako vo vyšších vrstvách, vzniká horizontálny vír.

Tento vír je horizontálny do doby, keď napríklad nad týmto vírom začne vznikať oblačnosť a vďaka výstupným prúdom do oblačnosti horizontálny vír premenia na vertikálny.

Ide o zriedkavé udalosti. Tieto tornáda zvyčajne nedosahujú intenzitu klasického mezocyklonálneho tornáda, čo bol aj včerajší prípad.

Tornádo v Bulharsku
4
Galéria

Chystáte sa do Chorvátska?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM