Aktualizované MI Zo Slovenska

Cibulkovú hrešíme, ale vakcíny vyhadzujeme do koša?

Na jednej strane je na Slovensku veľká bitka o očkovanie proti Covid-19 a na druhej existujú podozrenia, že so vzácnymi vakcínami sa trestuhodne plytvá. Toto ešte môže byť poriadny škandál.

Ilustračný obrázok k článku Cibulkovú hrešíme, ale vakcíny vyhadzujeme do koša?
Zdroj: Dnes24.sk , TASR/Ján Krošlák

Celé Slovensko pobúrene rieši prípad tenistky Dominiky Cibulkovej a jej manžela. Obaja sa predbehli a nechali sa zaočkovať proti koronavírusu, hoci ani náhodou nepatria do prvej línie ohrozených osôb.

V tej istej chvíli však poslankyňa Vladimíra Marcinková (Za ľudí) zverejnila na Facebooku niekoľko vážnych podozrení, že časť vakcín sa paradoxne vyhadzuje do koša.

Slabý záujem

Už dávnejšie sa objavili informácie, že časť zdravotníkov váha, alebo rovno odmieta nechať sa zaočkovať. Poslankyňa Vladimíra Marcinková spočítala, že v tomto týždni je tak naprieč Slovenskom k dispozícii ešte bezmála 1500 voľných očkovacích termínov.

„Kým v Bratislave, Nitre, Bystrici a v Košiciach sú termíny žalostne obsadené, v takom Prešove, Trenčíne alebo v Žiline sa viete ako zdravotník pokojne prihlásiť na očkovanie ešte tento týždeň,“ píše poslankyňa.

Zároveň uvádza, že jej chýbajú jasné centrálne údaje, ako vakcinácia napreduje v jednotlivých okresoch. Potom by ministerstvo zdravotníctva možno vedelo lepšie celý systém manažovať.

Napríklad presúvať očkovacie dávky do okresov, kde je najväčší nával a nedostatok. To však nie je ten najväčší problém.

Dávky do koša

Menší záujem o vakcíny prináša na stôl šokujúcu otázku, na ktorú poslankyňa Marcinková tvrdí, že pozná odpoveď. A tá je skutočne zarážajúca.

„Ak sa niekto prihlási na očkovací termín, ale nepríde naň, a na konci dňa zvýši niekoľko dávok vakcíny, ktoré už nie je možné spätne uskladniť, vyhadzujeme tieto zvyšné dávky? Niekde áno,“ píše poslankyňa.

Vakcíny sa totiž musia skladovať pri teplote –70 stupňov Celzia. Zodpovedný pracovník ich ráno vytiahne z mrazáka podľa toho, koľko ľudí má prihlásených na očkovanie v ten deň. Ak ich všetky nepoužije, spätné uskladnenie je zrejme problém.

Podľa V. Marcinkovej sa v niektorých nemocniciach takéto zvyšné vakcíny aktívne ponúkajú iným pracovníkov kritickej infraštruktúry, aby nevyšli na zmar. Ale niekde to vraj nerobia.

„Máme systémové riešenie čo s týmito dávkami, ktoré zvýšili? Neviem, ale bojím sa, že skôr nie,“ uvádza poslankyňa Za ľudí.

Navrhuje, že by bolo vhodné vytvoriť napríklad zoznam zamestnancov neďalekých škôl, škôlok, učiteľov alebo kuchárok zo školskej jedálne a obvolať ich, keď na konci dňa zvýšia vakcíny. Prípadne by sa mohli dávky ponúknuť rizikovým pacientom v nemocnici.

„Pýtam sa to verejne, lebo za posledných pár týždňov som oficiálne položila mnoho otázok. Napísala veľa listov, emailov, správ. Odpovede žiadne,“ posťažovala sa poslankyňa.

Dnes24 teda zaslalo otázky na tému zvyškových vakcín a ich možného vyhadzovania do koša na ministerstvo zdravotníctva. Po dvoch dňoch získala redakcia len všeobecné a stručné vyjadrenie.

„V prípade, že sa uvoľní miesto v poradovníku, očkovaná by mala byť následne osoba, ktorá je prioritne určená na očkovanie – teda ďalší zdravotník alebo zástupca kritickej infraštrukúry. Nemocnice sú informované o tom, aby dôsledne dodržiavali stanovený postup pri očkovaní a aby nedochádzalo k plytvaniu vakcíny," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravoníctva Zuzana Eliášová.

1500 VOĽNÝCH OČKOVACÍCH TERMÍNOV Čakala som do polnoci, aby som zrátala koľko ostane voľných očkovacích termínov na...

Posted by Vladimira Marcinkova on Sunday, January 10, 2021

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM