Politika

Cigániková: Mala som sto chutí zahlasovať za odvolanie Matoviča. Vláde by to pomohlo

Bittó Cigániková zdôraznila, že SaS sa pri hlasovaní zdržala preto, lebo ich záväzkom je koaličná zmluva.

Ilustračný obrázok k článku Cigániková: Mala som sto chutí zahlasovať za odvolanie Matoviča. Vláde by to pomohlo
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Snažiť sa zvyšovať zaočkovanosť finančnou motiváciou nie je najlepšie riešenie. V diskusnej relácii televízie TA3 v politike sa na tom zhodli predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) a podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč. Zhodli sa aj na tom, že chýba efektívna očkovacia kampaň.

Chýba informovanosť

„Najväčšou motiváciou je sloboda,“ zdôraznila Cigániková postoj SaS. Za najhlavnejšie a zároveň doteraz nedostatočné považuje informovanosť a naozajstnú očkovaciu kampaň. „Teraz reálne neexistuje, táto téma bola podcenená,“ povedala.

Takáč súhlasí s tým, že ľudia nie sú dostatočne objektívne informovaní o výhodách, ale i rizikách vakcinácie. „Očkovanie musí ostať dobrovoľné,“ povedal za stranu Smer-SD. Dobrovoľnosť a dostatok informácií sú podľa neho prirodzeným spôsobom, ako možno zvýšiť počet zaočkovaných. Finančné motivácie, ktoré predstavil minister financií, nepovažuje za správny postup, najmä, ak majú byť hradené zo štátneho rozpočtu. Pri sprostredkovacom bonuse sa obáva zneužitia.

Spoplatnené testy

V prípade otázky spoplatnenia testov, ktoré budú musieť absolvovať nezaočkovaní, si Cigániková osobne myslí, že jeden – dva PCR testy mesačne by mali byť zadarmo, ďalšie by si mali nezaočkovaní hradiť.

Takáč je presvedčený, že štát by mal zabezpečiť na vlastné náklady aj test pre tých, ktorí prichádzajú z dovolenky, argumentuje nákladmi pre viacčlennú rodinu.

Klamstvá Matoviča

Poslanci sa venovali aj dianiu v parlamente pri odvolávaní ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Cigániková povedala, že mala „sto chutí“ zahlasovať za odvolanie Igora Matoviča. „Vláde by to pomohlo,“ povedala v TA3.

Bittó Cigániková zdôraznila, že SaS sa pri hlasovaní zdržala preto, lebo ich záväzkom je koaličná zmluva. Pripomenula, že liberáli majú vážne výhrady k Matovičovmu pôsobeniu v čele rezortu financií i jeho komunikácii, odmietla však Matovičove tvrdenia, že šéf SaS Richard Sulík mal zháňať hlasy na jeho odvolanie. „Je to jedno z ďalších klamstiev Igora Matoviča,“ zdôraznila.

Takáč povedal, že boli kuloárne informácie, že SaS chcela zahlasovať za odvolanie Matoviča. „Mali sme informácie, že aj Sme rodina takto lavírovala, pričom časť Za ľudí sa zdržala. Myslím si, že Igor Matovič za rok a pol jednoznačne preukázal, že je človek, ktorý nemá na svojom mieste čo robiť,“ podotkol.

Podľa Bittó Cigánikovej sa dôvody, pre ktoré opozícia chcela odvolať Matoviča z funkcie, týkali obdobia, za ktoré expremiér voči sebe už vyvodil politickú zodpovednosť.

Prečítajte si aj

Koalícia je v dezolátnom stave

Strana Hlas-SD odmieta obvinenia ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča, že opozícia je zodpovedná za nízky počet zaočkovaných proti novému koronavírusu. Reaguje tak na jeho slová v diskusnej relácii televízie TA3 v politike.

Hlas-SD je presvedčený, že čísla sú dôsledkom vládnutia súčasnej koalície. „Je to práve ona, ktorá v téme vakcinácie zlyháva. Potvrdila to kritika predsedu OĽANO na adresu vlastného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského,“ uviedla strana. Aj ďalšie Matovičove vyjadrenia o ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS) a ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) podľa Hlasu-SD potvrdzujú, že koalícia je v dezolátnom stave a neschopná riešiť problémy ľudí.

Matovič v televíznej diskusii naznačil, že časť ľudí, ktorí sa nedali zaočkovať, sa tak rozhodla pod vplyvom lídrov opozície. „Vidíme to aj na prieskumoch, že priaznivci Smeru a Hlasu sú zaočkovaní minimálne,“ povedal Matovič.

Plánujete dovolenku? Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM