han Politika

Cigániková: Vytvorila sa tu koalícia s fašistami! Pôjde SaS v ďalších voľbách s Pellegrinim?

Protikorupčná koalícia podľa poslankyne Národnej rady (NR) SR za SaS Jany Bittó Cigánikovej zlyhala a nahradila ju populistická koalícia "spolu s fašistami".

Ilustračný obrázok k článku Cigániková: Vytvorila sa tu koalícia s fašistami! Pôjde SaS v ďalších voľbách s Pellegrinim?
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Vyhlásila to v nedeľnej diskusnej relácii Na telo v televízii Markíza.

Bittó Cigánikovej prekáža, že spolupráca koaličného OĽANO s časťou opozície pokračuje aj naďalej. Poukázala pritom na návrh na reguláciu televíznych debát či na spoluprácu Györgyho Gyimesiho (OĽANO) a opozičného nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu. „Informovať je jedna vec, druhá vec je, že spolupráca s fašistami pokračuje,“ skonštatovala.

Nezaradený poslanec NR SR pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD Matúš Šutaj Eštok si myslí, že Matovičove OĽANO nemalo hlasovať spolu podľa jeho slov fašistami za prijatie balíka pomoci rodinám s deťmi.

„Toto sa nerobí. Buď vládnete v koalícii, alebo to povedzme rovno, vzniklo tu takéto spojenie,“ povedal poslanec s tým, že nejde len o jedno hlasovanie v parlamente.

Šialené divadlo

Šutaj Eštok kritizuje, že bolo v prípade prijatého balíku pomoci rodinám s deťmi uplatnené skrátené legislatívne konanie, taktiež, že sa nemyslelo na dôchodcov a pracujúcich. „Vláda na čele s Matovičom nie je schopná pomôcť ľuďom a príde so šialeným divadlom,“ vyhlásil.

Vládny kabinet podľa jeho slov nebol schopný presadiť nič, a to aj pre neustály konflikt Matoviča s ministrom hospodárstva a lídrom SaS Richardom Sulíkom. „Budú sa hádať a pre ľudí neurobia nič,“ povedal.

Čo na to Cigániková?

Bittó Cigániková odmieta, žeby vláda nič neurobila a vymenovala viaceré reformy. Zámer pomoci rodinám je podľa nej šľachetný, problém však vidí v spôsobe presadenia balíka. Pomáhať, ako tvrdí, treba, ale tam, kde je to nevyhnutné a potrebné. Matovič podľa nej však nechce nič iné, len ako svoju predstavu a svojimi veľkolepými nápadmi už „premrhal“ stovky miliónov eur.

Poslankyňa vylúčila, žeby Hlas-SD a SaS boli dohodnutí na rozbití súčasnej vlády. Zároveň uviedla, že ak v budúcnosti nebude iná možnosť a bude to lepšie pre Slovensko, SaS sa môže dostať do situácie, že bude po voľbách na stole otázka o možnosti rokovať s Hlasom-SD o spoločnej koalícii.

Ako príklad uviedla zabránenie „toxickej kombinácii Smeru-SD s fašistami“. Myslí si však, žeby šlo o jedinú a poslednú možnosť a predchádzať by jej malo aj vnútrostranícke referendum či istý prieskum, keďže v SaS sú aj takí členovia, ktorí Hlas-SD definitívne odmietajú.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM