Zo zahraničia

CNN zverejnila VIDEÁ z dronu, ktoré majú usvedčovať Rusov z klamstiev ohľadne masakra v Buči

CNN sa rozhodla nezverejniť meno osoby, ktorá zábery prostredníctvom dronov natočila, aby neohrozila jej bezpečnosť.

Ilustračný obrázok k článku CNN zverejnila VIDEÁ z dronu, ktoré majú usvedčovať Rusov z klamstiev ohľadne masakra v Buči
Zdroj: TASR/AP

Televízia CNN získala videozáznamy z dronu, na ktorých vidno na uliciach ukrajinského mesta Buča telá civilistov a zároveň ruských vojakov a ruské vojenské vozidlá. CNN podľa vlastného tvrdenia autenticitu uvedených záberov overila a presne ich lokalizovala.

Videá, ktoré exkluzívne získala táto americká televízia, boli nakrútené bezpilotnými lietadlami 12.–13. marca, teda v období, keď Buču ležiacu neďaleko Kyjeva okupovali ruské invázne sily.

CNN sa rozhodla nezverejniť meno osoby, ktorá zábery prostredníctvom dronov natočila, aby neohrozila jej bezpečnosť.

Viaceré dôkazy

Na videu z 13. marca vidno ruské vojenské vozidlo na križovatke ulíc v Buči a zároveň tri ležiace telá. Podľa CNN ide o tie isté telá, ktoré zachytil aj iný videozáznam z 1. apríla – keď sa do mesta po stiahnutí Rusov vrátila ukrajinská armáda – a aj družicové snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies z 18. mája.

Na ďalšom videu z dronu, z 13. marca, ktoré získala CNN, vidno taktiež ruské vojenské vozidlo idúce smerom k telám ležiacim na ulici.

Tretí záznam, z 12. marca, zachytáva viacerých ruských vojakov stojacich pri vojenskom vozidle odstavenom na ulici neďaleko ležiacich tiel.

CNN požiadala ruské ministerstvo obrany, aby sa k týmto záberom vyjadrilo, ale bezprostredne nedostala odpoveď.

Ruskí predstavitelia však opakovane vyhlasujú, že podobné videá a satelitné snímky zachytávajúce mŕtvych civilistov v Buči sú sfalšované, pričom odmietajú akúkoľvek zodpovednosť Ruska za vraždenie tamojších obyvateľov. Moskva tiež neustále popiera, že by na Ukrajine útočila na civilné ciele.

Vojnové zločiny?

Starosta Buče Anatolij Fedorčuk minulú sobotu uviedol, že v meste sa doposiaľ našlo 412 mŕtvych tiel; mnoho z nich bolo exhumovaných z jedného masového hrobu.

Niektoré z tiel boli spálené, na iných sa našli stopy mučenia a strelné zranenia. Podľa Fedorčukovho vyjadrenia je už proces hľadania a exhumácie obetí ruskej okupácie takmer ukončený. Množstvo civilistov zabitých počas prítomnosti ruských vojsk hlásia aj ďalšie mestá z okolia Kyjeva.

OSN minulý týždeň uviedla, že sa príslušníkom jej misie, ktorí navštívili Buču 9. apríla, podarilo zdokumentovať 50 prípadov protizákonného zabitia civilistov, ktorí sa podľa nej mohli stať obeťami hromadných popráv a ďalších vojnových zločinov.

Od začiatku ruskej vojenskej agresie na Ukrajinu už OSN zároveň overila vyše 2300 prípadov zabitých civilistov a ďalších viac než 2900 zranených obyvateľov.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM