ts Cestovanie

Cyprus - Ostrov lásky rozdelený medzi dva štáty, s kaviarňami LEN pre mužov

Cestovateľka Betty si tentoraz pripravila niekoľko zaujímavých informácií o jednom z ostrovov Stredomoria, ktorý sa už dlho bije o titul „najslnečnejší".

Zdroj: YouTube.com

Cyprus patrí medzi najväčšie ostrovy v Stredozemnom mori. Napriek tomu má rozlohu len okolo 9-tisíc kilometrov štvorcových, ktoré sú ešte aj rozdelené medzi Cyperskú republiku a Severocyperskú tureckú republiku. Túto odtrhnutú severnú časť ostrova ale oficiálne uznáva len Turecko.

Kvôli tejto skutočnosti je aj hlavné mesto Nikózia rozdelené na dve časti, čím je zároveň jediným hlavným mestom na svete, ktoré je rozdelené medzi dva štáty.

Cyprus je prezývaný ako ostrov lásky. Je to zrejme preto, že sa tu zrodila bohyňa lásky, krásy, sexu a vášne Afrodita. Letná dovolenková sezóna sa nezadržateľne blíži, a tak by Cyprus mohol byť jednou z možností, kde stráviť pár dní so svojou polovičkou.

Syr a víno

Ak patríte k tým, ktorí si ráno bez kávy nevedia ani predstaviť, na Cypre si ju hlavne vy, páni, užijete v retro štýle. Na ostrove ešte stále nájdete kaviarne vyhradené len pre mužov. Je to pozostatok minulosti, kedy muži vracajúci sa z poľa chodili po ťažkej práci na zaslúženú kávu.

Dámy, ak vám je ľúto, že sa do takejto kaviarne nedostanete, zájdite si k pistáciovníku, ktorý plní želania. Miestni veria, že ak na strom priviažete stužku alebo kúsok látky, nejaké sa vám vyplní.

Keď sa budete podvečer túlať romantickými uličkami, určite sa na niektorej z letných terasiek zastavte na lahodnom cyperskom dezertnom víne Commandaria. Je považované za najstaršie pomenované víno. Je také výnimočné, že ho kráľ Richard Levie srdce pomenoval „vínom kráľov a kráľom vín“. A keď vám vyhladne, odporúčame tradičné cyperské jedlo – syr halloumi. Jeho výroba siaha až do byzantských dôb a predstavuje hlavný vývozný artikel tohto stredomorského ostrova.

Článok pokračuje pod fotkou.

Hrobky kráľov v meste Paphos
Hrobky kráľov v meste Paphos / Zdroj: pixabay.com

Mesto duchov

Cyprus – to nie sú len dokonalé pieskové pláže a modré vlajky. Nájdete tu aj opustenú a neobývanú štvrť Famagusta, ktorú miestni nazývajú „mesto duchov“. Obyvatelia túto štvrť opustili pred vpádom tureckých vojsk v roku 1974. Dovtedy to bolo veľmi atraktívne turistické miesto. Dnes je obohnané vojenským plotom a nazrieť zaň môže iba veľmi málo ľudí.

Záhadne pôsobia aj Hrobky kráľov v meste Paphos postavené vo veľkolepom štýle. Starí Egypťania totiž verili, že hrobky mŕtvych by mali pripomínať domy živých. No nenechajte sa zmiasť názvom, žiadni králi tu nikdy pochovaní neboli. Iba členovia vyššej spoločnosti.

Ďalšie zaujímavosti o Cypre a zvykoch jeho obyvateľov sa dozviete vo VIDEU, ktoré v spolupráci s Dnes24 pripravila cestovateľka Betty.

Zaujímavosti o cestovaní po exotických krajinách pre vás bude Betty pripravovať každý týždeň. Najbližšie sa môžete tešiť na Petrohrad.

Premýšľate, kam sa v lete vyberiete? Nechajte sa zlákať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM