Politika

Ďalší kandidát! O prezidentské kreslo chce zabojovať aj europoslanec Radačovský

Europoslanec Miroslav Radačovský plánuje kandidovať za prezidenta.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší kandidát! O prezidentské kreslo chce zabojovať aj europoslanec Radačovský
Zdroj: Facebook.com/Miroslav Radačovský • predseda strany Slovenský Patriot a europoslanec

Europoslanec a predseda mimoparlamentnej strany Slovenský patriot Miroslav Radačovský sa chce uchádzať o post prezidenta SR. O podpisy na kandidatúru plánuje požiadať desať poslancov SNS a päť poslancov z iných politických strán. Informoval o tom v tlačovej správe.

Na kandidatúru podľa stanoviska vyzvalo Radačovského predsedníctvo strany.

Čaputová už prezidentkou nebude

Voľby prezidenta budú tento rok, ich termín ešte predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) neoznámil. Súčasná prezidentka Zuzana Čaputová nebude opäť kandidovať.

Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, ktorí majú právo voliť do parlamentu, a to na základe petície. Podpísať ju musí najmenej 15-tisíc občanov. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

Kto bude kandidovať?

O post prezidenta sa uchádzajú diplomati Ivan Korčok a Ján Kubiš. Podpisy od občanov potrebné na kandidatúru zbiera aj zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov Beáta Janočková a Marta Čurajová, ktorá chce byť nezávislá apolitická národná kandidátka.

O post prezidenta sa chce uchádzať aj líder mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró. Spomína sa tiež kandidatúra exministra spravodlivosti a exšéfa Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. Pellegrini má svoje rozhodnutie o tom, či bude kandidovať, oznámiť v polovici januára.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Instagram.com/beata_jurik
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM