han Správy Politika

Ďalší rozpor vo vláde? Matovič nevidí problém s vakcínami SPUTNIK, Remišová je PROTI!

Pandemická komisia sa na rokovaní zaoberá otázkou dodávok ruskej vakcíny Sputnik. Premiér Igor Matovič si myslí, že by sa malo začať s rokovaním s ruskou stranou. Lenže!

Ilustračný obrázok k článku Ďalší rozpor vo vláde? Matovič nevidí problém s vakcínami SPUTNIK, Remišová je PROTI!
Zdroj: TASR/Martin Baumann , TASR/AP

Líder strany OĽANO sa takto vyjadril na Facebooku: „Na pandemickej komisii je zaujímavá debata. Všetci špičkoví slovenskí odborníci na infektológiu, imunológiu a epidemiológiu prišli na zasadnutie komisie so stanoviskom, že vzhľadom na katastrofálne meškanie dodávok EÚ registrovaných vakcín, je namieste, aby vláda začala rokovať s ruskou stranou o dodávke vakcín Sputnik V.“

Prišiel rozpor

Práve téma: Rusko, je zdá sa problémom. „Niektorí politici a političky tu už hodinu vedú voči tomuto názoru odborníkov doslova geopolitickú "svätú“ vojnu. Povýšiť politiku nad zdravie a životy ľudí, je hlboko pod úroveň môjho vkusu. Sputnik V je vakcína s vynikajúcou účinnosťou a v situácii, v ktorej sa nachádzame by sa ňou dobrovoľne dali zaočkovať milióny ľudí na Slovensku," napísal ešte Matovič.

Téme sa podľa slov predsedov viacerých koaličných poslaneckých klubov venovala aj pondelková (15. 2.) koaličná rada. Šéfovia klubov Anna Zemanová (SaS), Michal Šipoš (OĽANO) a Peter Pčolinský (Sme rodina) uviedli, že v otázke nákupu vakcíny sa čaká na odporúčanie pandemickej komisie. Problém má predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, ktorá chce počkať na výsledky rokovaní výrobcov Sputnika s Európskou agentúrou pre lieky (EMA).

Jej slová

Remišová uviedla, že ľudia na Slovensku nemôžu byť pokusnými králikmi a treba počkať na hodnotenie zo strany EMA. Výrobca Sputnika už podľa Remišovej s agentúrou konzultuje postupy a v krátkom čase by sa mohlo začať oficiálne hodnotenie. Zdôraznila, že strana Za ľudí podporuje očkovanie všetkými dostupnými vakcínami, ale až po riadnom preskúmaní ich bezpečnosti a účinnosti na rôzne vekové skupiny zo strany EMA.

„Vakcíny tam hodnotia desiatky expertov z celej Európy a vďaka veľmi prísnemu hodnoteniu, jednému z najprísnejších na svete, si môžu byť ľudia na Slovensku istí, že sa využívajú iba tie najlepšie očkovacie látky,“ zdôraznila s tým, že očkovanie je založené na dôvere a skratky sa nám môžu vypomstiť.

Čo na to rada?

Téme sa venovala aj koaličná rada v pondelok. „Jedna z tém včerajšej koaličnej rady bol aj nákup ruskej vakcíny Sputnik, o ktorej však dnes bude rozhodovať pandemická komisia, respektíve sa prihliada na jej rozhodnutie, či Slovensko nakúpi aj túto vakcínu,“ povedal Pčolinský. Dodal, že Sme rodina podporuje aj nákup ruskej vakcíny.

Podľa Zemanovej ostala diskusia otvorená s tým, že sa treba poradiť s pandemickou komisiou. Podotkla, že vakcína zatiaľ nemá príslušné registrácie od EMA ani Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL). „V oblasti registrácie sa treba obrátiť na ŠÚKL, či sú schopní ju zaregistrovať. Bez príslušnej registrácie s tým nebudeme súhlasiť,“ poznamenala.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

SPUTNIK V Už vyše hodiny prebieha na Pandemickej komisii veľmi zaujímavá debata. Všetci špičkoví slovenskí odborníci na...

Posted by Igor Matovic on Tuesday, February 16, 2021
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM