Zo zahraničia

Dánska kráľovná ABDIKOVALA: Trón odovzdala svojmu najstaršiemu synovi

Kráľovná Margaréta II. panovala 52 rokov a po takmer 900 rokoch sa stala prvou panovníčkou, ktorá sa dobrovoľne vzdala trónu.

Ilustračný obrázok k článku Dánska kráľovná ABDIKOVALA: Trón odovzdala svojmu najstaršiemu synovi
Zdroj: TASR/AP

Dánska kráľovná Margaréta II. po 52 rokoch v nedeľu abdikovala a odovzdala trón svojmu najstaršiemu synovi, korunnému princovi Frederikovi. Ten sa stal kráľom Frederikom X. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

Vyhlásenie za kráľa

Margaréta II. podpísala svoju abdikáciu v paláci Christiansborg v centre Kodane na stretnutí s dánskou vládou za prítomnosti členov kráľovskej rodiny. V miestnosti bol prítomný aj Frederik (55) a jeho 18-ročný syn Christian, ktorý sa stane korunným princom a následníkom trónu.

Neskôr ho dánska premiérka Mette Frederiksenová oficiálne vyhlási za kráľa Frederika X. na balkóne paláca. Vládnuť bude spolu s manželkou Mary (51), pôvodom z Austrálie.

Tisíce ľudí sa v nedeľu zhromaždili v centre Kodane, aby boli svedkami historického okamihu abdikácie kráľovnej v jednej z najstarších monarchií na svete.

Prvá v histórii

Na rozdiel od Veľkej Británie nie je v Dánsku oficiálny korunovačný ceremoniál. Na počesť nového kráľa štyri delá v kodanskom prístave vypália trikrát 27 rán, aby označili kráľovskú postupnosť. Nový kráľ a kráľovná opustia Christiansborg na kráľovskom koči ťahanom koňmi a vrátia sa do kráľovského sídla Amalienborg, kde v samostatnej budove žije Margaréta II.

Kráľovná (83) panovala 52 rokov a po takmer 900 rokoch sa stala prvou panovníčkou, ktorá sa dobrovoľne vzdala trónu. Nečakane to ohlásila v novoročnom prejave, pričom o jej úmysloch vopred nevedela ani premiérka Mette Frederiksenová. Nástupcu na tróne, staršieho syna Frederika a mladšieho syna Joachima o tom informovala len tri dni predtým, uviedli médiá s odvolaním sa na kráľovský palác.

archívne foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM